Τι είναι και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το Δάσος Συγγρού από αυτό;
Ο Αείλανθος (Ailanthus altissima) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο, ιθαγενές της βόρειας και κεντρικής Κίνας και της Βόρειας Κορέας, γνωστό και ως βρωμοκαρυδιά ή βρωμόδεντρο, λόγω της πολύ άσχημης μυρωδιάς του.
Ο πράσινος εισβολέας έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα από το 1850 περίπου, όταν η Βασίλισσα Αμαλία έφερε αυτό το καλλωπιστικό φυτό στην Αθήνα, με σκοπό να κοσμήσει τον τότε Βασιλικό Κήπο.
Το φυτό είναι πολύ ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες μπορεί επίσης να το συναντήσει κάποιος σε χωματερές , στην άσφαλτο , στο τσιμέντο κλπ. Το ζήτημα που το καθιστά «επικίνδυνο» δεν είναι μόνο η μυρωδιά, αλλά και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα επιθετικό και δυσεξόντωτο. Παράγει τοξικές ουσίες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων ειδών, ενώ οι ρίζες του είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές . Είναι ένα πραγματικός κίνδυνος για κάθε εύκρατο οικοσύστημα και ιδιαίτερα το μεσογειακό. Η καταπολέμησή του φυτού δεν είναι δύσκολη κι ένα απλό κόψιμο δεν αρκεί.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο φυτό έχει πλήξει για τα καλά και το Κτήμα Συγγρού εδώ και χρόνια και όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο εξαπλώνεται στον χώρο.
Στα πλαίσια προστασίας και ελέγχου αυτής της επεκτατικής αυτής τάσης, , το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών ξεκινά μία στοχευόμενη δράση διαφύλαξης της βιοποικιλότητας του Δάσους από τον Αείλανθο.
Αυτό θα γίνει αποκλειστικά με μηχανικά μέσα και χωρίς καμία χρήση χημικών. Θα κοπούν επιλεκτικά Αείλανθοι, δίνοντας έμφαση στα θηλυκά, έτσι ώστε να μετριαστεί η όποια πιθανότητα νέας διασποράς του φυτού. Επίσης θα απομακρυνθούν οι παραφυάδες για να περιοριστεί και η εξάπλωσή του εις βάρος των παρακείμενων ειδών.
Βέβαια όλα αυτά δεν θα εξαφανίσουν τον Αείλανθο από το Δάσος αλλά θα τον περιορίσουν σίγουρα. Χρειάζεται επιμονή και να ακολουθήσου και άλλες δράσεις για να τον εξαφανίσουν τελείως.
Ο πρώτος καθαρισμός Αείλανθου οργανώθηκε από το Ι.Γ.Ε την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020. «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» ήμασταν, αλλά δυστυχώς η συμμετοχή εθελοντών ήταν μηδαμινή!