ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

Το Δάσος Συγγρού είναί το κληροδότημα της εθνικής ευεργέτιδάς Ιφιγένειας Α. Συγγρού στην Γεωργική Εταιρεία Ε.Γ.Ε (σημερινό Ι.Γ.Ε.).

Είναι έκτασης 950 περίπου στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο Πεύκη, ενώ αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο Δάσος Συγγρού στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, θερμοκήπια, καλλιέργειες, πάρκινγκ), τα σχολεία των Αναβρύτων, ένα ΙΕΚ και ένα ΤΕΕ αφιερωμένα στη γεωργική εκπαίδευση και τα  διατηρητέα κτίρια Πύργος Συγγρού ο ιερός γοτθικού ρυθμού ναός  του  Αγ. Ανδρέα και τα δύο αυτά κτίσματα είναι έργα του γνωστού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλλερ.

Έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων.

Εκτός όμως από τις ιδιότητες αυτές, το Δάσος Συγγρού έχει προσφέρει αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι πρόκειται για έναν χώρο με πολλά επίπεδα ιστορίας, που φτάνουν μάλιστα μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους.

Αυτό που καθόρισε τις τύχες της έκτασης που καλύπτει σήμερα το Δάσος ήταν το φυσικό της περιβάλλον και η θέση της ανάμεσα σε δύο ιστορικούς οικισμούς της Αττικής, το Μαρούσι και την Κηφισιά.

Οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων πρέπει να αισθάνονται τυχεροί για το μοναδικό και εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής που έχουν μέσα στα πόδια τους…

Πρόκειται για έναν χώρο με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.