Search
Close this search box.

Τον  Νοεμβρίου 2023 ξεκίνησε το επιστημονικό πρόγραμμα «Δακτυλιώσεις πουλιών» στο Δάσος Συγγρού, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή-Φυσικής Ιστορίας και υπό την επιστημονική εποπτεία της Δρ. Μαρίας Δημάκη.

Η ομάδα δακτυλίωσε πολλά πουλιά που ανήκουν σε 7 διαφορετικά είδη. Το πιο κοινό είδος ήταν ο Κοκκινολαίμης  και ο Μαυροτσιροβάκος. Επίσης δακτυλιώθηκαν Δενδροφυλλοσκόποι και κοτσύφια. Συνολικά συμμετείχαν 6 άτομα (δακτυλιωτές και μαθητευόμενοι) εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους.

Η δακτυλίωση είναι μία από τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστεύσεις και τις άλλες μετακινήσεις των πουλιών, τη διάρκεια ζωής τους, τη θνησιμότητα, τον ρυθμό ανάπτυξής τους, καθώς και τη σωματομετρία τους. Τοποθετώντας, στο πόδι ενός πουλιού, ένα δαχτυλίδι, το οποίο έχει χαραγμένο πάνω του έναν μοναδικό αριθμό, μπορεί να αναγνωριστεί το συγκεκριμένο άτομο, σε περίπτωση που ξαναβρεθεί, σε οποιοδήποτε σημείο της γης.

Ο περισσότερο ενδεδειγμένος τρόπος για να πιάσουμε τα πουλιά είναι η τοποθέτηση ειδικών διχτυών που χρησιμοποιούνται στις κατάλληλες περιοχές. Τα δίχτυα αυτά, είναι ειδικά και ονομάζονται δίχτυα παραλλαγής ή ομίχλης. Το καθένα από αυτά στερεώνεται όρθιο, με κοντάρια ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων. Όταν τα πουλιά πιαστούν στα δίχτυα θα πρέπει να τα απελευθερώσουμε και να τους τοποθετήσουμε το δαχτυλίδι στο πόδι. Τα πουλιά απελευθερώνονται αμέσως μετά τη δακτυλίωση και ο χειρισμός της σύλληψης και καταγραφής των δεδομένων γίνεται με τρόπο που δεν επηρεάζει την συμπεριφορά και επιβίωσή τους και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, χωρίς πρόκληση οποιουδήποτε μόνιμου ή προσωρινού τραυματισμού ή ακρωτηριασμού, κατά τα πρότυπα των κέντρων δακτυλίωσης όλης της Ευρώπης. Όλες οι διαδικασίες δακτυλίωσης έγιναν στον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται και τα πουλιά απελευθερώθηκαν άμεσα, καθώς προτεραιότητα δίνεται στην ασφάλεια αυτών.