Search
Close this search box.

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά όπως οι συνθήκες απαιτούν.
Στην ενδιαφέρουσα και μεστή παρουσίαση η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, αρχικά εστιάστηκε σε ένα μέγιστο θέμα που αφορά στην υγεία του δάσους και των επισκεπτών του. Το πρόβλημα του Αείλανθου. Το φυτό αυτό είναι πολύ επιθετικό, παράγει τοξικές ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των άλλων φυτών, είναι και επικίνδυνο και για τον άνθρωπο, αλλά και πολύ δύσκολο στην εξόντωσή του. Έχουν γίνει προτάσεις στο ΙΓΕ από την πλευρά του Συλλόγου, δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα.
Επόμενο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ήταν το κλείσιμο των πορτών. Το ΙΓΕ πιστεύει ότι πρέπει να λιγοστέψουν οι πόρτες για λόγους ασφαλείας. Ο Σύλλογος ξεκάθαρα δεν συμφώνησε με αυτή την άποψη, καθώς δεν θεωρεί ότι η ασφάλεια του Κτήματος επηρεάζεται από αυτό, αλλά από το αν κλείνουν οι πόρτες το βράδυ κι αν υπάρχει επαρκής φύλαξη.
Η πρόεδρος επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του parking, καθώς το ΙΓΕ το ανοίγει και κλείνει, χωρίς να κάνεις σαφείς τις προθέσεις του.
Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον παράνομο φράχτη που υψώθηκε στην Β. Ηπείρου. (με σκοπό να μην πηδούν οι επισκέπτες την μάντρα τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας). Παρόλα αυτά ο Σύλλογος έχει προτείνει στο παρελθόν λύσεις πιο ανέξοδες και αποτελεσματικές.
Ένα ακόμα ζήτημα που πάντα απασχολεί τον Σύλλογο είναι αυτό της καθαριότητας. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, το ζήτημα αυτό έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Πρόταση του Συλλόγου είναι να μην υπάρχουν κάδοι εντός του Κτήματος, παρά μόνο στα κτίρια και σε όλες τις εισόδους- εξόδους. Ετοιμάζεται και σχετική καμπάνια, που θα παροτρύνει τον κόσμο να πετάει τα σκουπίδια του μόνο στις εξόδους του Κτήματος.
Η πρόεδρος συνέχισε με κάποια καλά νέα που αφορούν στην διοίκηση του ΙΓΕ λέγοντας ότι «προσπάθησε και έλυσε αρκετά σοβαρά προβλήματα που απασχολούσαν το Κληροδότημα και που και «οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» χρόνια επισημαίναμε». Συνοπτικά αυτά είναι τα κάτωθι:
1. Αντιμετωπίστηκε το χρόνιο θέμα των νερών με έναν καλό διακανονισμό «άδικου» χρέους προς την ΕΥΔΑΠ.
2. Με καινούριες συμβάσεις αυξήθηκαν τα μισθώματα των σχολείων, έτσι το ΙΓΕ θα έχει την οικονομική ευχέρεια να οργανώσει κάποιες εργασίες για το Κτήμα.
3. Έγινε διαγωνισμός για την συντήρηση των φυστικόδενρων. Έχουν ήδη κλαδευτεί όλες οι φιστικιές. «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού», σε συνεργασία με το ΙΓΕ οργάνωσαν μία δράση για να τις περιποιηθούν με λιπάσματα, αλλά λόγω των νέων μέτρων αναβλήθηκε. Με την πρώτη ευκαιρία όμως υλοποιηθεί.
4. Η Διαχειριστική μελέτη, πάγιο αίτημα του Συλλόγου για πάνω από 5 χρόνια, επιτέλους ολοκληρώθηκε.
5. Δημιουργήθηκε νέο σύστημα πυρόσβεσης με κρουνούς και μιας γεννήτριας, με σκοπό να αντλείται νερό από την λίμνη. Προστέθηκε μία θερμική κάμερα, ενώ κατασκευάστηκε και μία μεγάλη δεξαμενή, προκειμένου να απορροφούν από εκεί νερό τα ελικόπτερα πυρόσβεσης.
6. Ύστερα από συνεχείς οχλήσεις του Συλλόγου προς το ΙΓΕ αλλά και τον Δήμο Αμαρουσίου, ο Πρόεδρος κ. Έξαρχος κατάφερε να ενεργοποιήσει τον Δήμο ώστε να κόψει τον κισσό που είχε καταλάβει το νότιο τμήμα του πεζοδρομίου της Κηφισίας.

Ακολούθησε η αναφορά στους στόχους για το 2021 όπου έχουν ως εξής:
1.Ανανέωση της ιστοσελίδας. Σκοπός να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το Δάσος και το Κληροδότημα. Καθώς επίσης να είναι σύγχρονο και λειτουργικό για να κατευθύνει σωστά όσους το επισκέπτονται.
2.Ανεύρεση νέων κονδυλίων, για την καταλογογράφηση και τεκμηρίωση και άλλων βιβλίων και αρχείων της Γεωργικής Βιβλιοθήκης.
3. Επιμονή στην καθαριότητα με ειδική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
4. Επιμονή στην φροντίδα των δένδρων του Δάσους, που πολλά έχουν γεράσει.
5. Για την τίμηση των 100 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ευεργέτιδας, Ιφιγένειας Συγγρού, «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» σε συνεργασία με το ΙΓΕ, θα συμμετέχουν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της. Στα πλαίσια αυτά, θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου που εκδίδει ο Σύλλογος για την Ιφιγένεια Συγγρού.

Έπειτα τον λόγο πήρε η γραμματέας, Καλλιόπη Μητρογώγου όπου αναφέρθηκε στις πλούσιες δραστηριότητες του συλλόγου για το έτος 2020 που εκφράζονται μέσα από τέσσερις πυλώνες: την Προστασία, την Ενημέρωση, την Εκπαίδευση και την Ανάδειξη και μέσω αυτών «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» εκπληρώνουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους.
Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον διευθυντή του ΙΓΕ Δρ. Γεώργιο Μπαλωτή, όπου με την σειρά του αναφέρθηκε στη εποικοδομητική και χρόνια συνεργασία που διατηρεί το ΙΓΕ με τον Σύλλογό. Εστιάστηκε στο θέμα της φύλαξης του Κτήματος, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του ΙΓΕ, όπου θα συνδέεται και με όλες τις τεκμηριωμένες εγγραφές της Γεωργικής Βιβλιοθήκης. Ενώ ολοκληρώνοντας ζήτησε την συνεργασία και βοήθεια του Συλλόγου στο να μπορέσουν από κοινού να εξοικονομήσουν οικονομικούς πόρους για το Κληροδότημα.
Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ευχή κι ελπίδα του χρόνου η συνάντηση αυτή να γίνει εκ του σύνεγγυς, υπό καλύτερες για την χώρα συνθήκες.