Search
Close this search box.

Λίγα Λόγια για την ιστορία της βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε. – Ι.Γ.Ε.

Ήταν το 1901, όταν η ίδρυση της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας ήρθε να καλύψει το κενό στη γεωργική εκπαίδευση καθώς και τη μεταφορά βασικής γεωπονικής τεχνογνωσίας στους αγρότες. Ταυτόχρονα συστάθηκε και η Γεωργική Βιβλιοθήκη, η οποία για ένα χρονικό διάστημα λειτούργησε και ως δανειστική.

Σήμερα έφτασε να αριθμεί πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν σπάνιο – δυσεύρετο για τη γεωργία υλικό.

Η αρχή έγινε με την σύσταση του Συλλόγου μας το 2003

Από το 2003 ήδη, οι ‘Φίλοι του Δάσους Συγγρού’ είχαμε προτείνει τη δημιουργία μιας πρότυπης Γεωργικής Βιβλιοθήκης στη Βίλλα Συγγρού κατά τα πρότυπα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα.

-Η πρόταση μας είχε βασισθεί στη βούληση της Ιφιγένειας Συγγρού. Το  1921, Κτήμα κληροδοτήθηκε από την Ιφιγένεια στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία, προκειμένου να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας, και κτηνοτροφίας με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών». -στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου, και βεβαίως,

-Στις ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές δράσεις του ΙΓΕ, στις οποίες μία βιβλιοθήκη θα λειτουργούσε συμπληρωματικά και ενισχυτικά.

Στόχος και επιθυμία Ι.Γ.Ε. και Φίλων του Δάσους Συγγρού ήταν και είναι:

  • Η Βιβλιοθήκη να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ.
  • Να γίνει μία πύλη προς την γνώση και την έρευνα.
  • Σε επικουρικό πλαίσιο, θα μπορούσε να γίνει μέρος ακόμα των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξυπηρετεί (δευτερευόντως πάντα) γενικότερες ανάγκες παιδείας και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

 

Τον Ιούνιο του 2006 ο Πύργος Συγγρού εγκρίνεται επίσημα διατηρητέος!

-Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως διατηρητέου έγινε μετά από δύο αιτήσεις των Φίλων του Δάσους Συγγρού, η πρώτη τον Ιανουάριο του 2004 και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2005.

Η αποκατάσταση της Επαύλεως Συγγρού έχει ενταχθεί, από τον Νοέμβριο του 2004, επί Υπουργού Γεωργίας Τσιτουρίδη, στο Γ’ ΚΠΣ.

Είχαν ήδη από τότε εξασφαλισθεί 8,5 εκ. Ευρώ (6 περίπου ως κοινοτική συμμετοχή και 2,5 ως εθνική δημόσια δαπάνη).

Σκοπός ήταν ο Πύργος Συγγρού  να γίνει κέντρο επιμόρφωσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης, με χρήση σύγχρονης έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης και δημιουργία πρότυπης βιβλιοθήκης σε θέματα γεωργικού ενδιαφέροντος.

 

Το 2007 αποκαταστάθηκε ο Πύργος και το Ι.Γ.Ε  μετακόμισε στο «σπίτι» του !

Με την ανακαίνιση – αποκατάστασή του Πύργου Συγγρού έγινε και η μετακόμιση του ΙΓΕ  από τα παλιά γραφεία στο κτίριο Κριμπά- στον Πύργο Συγγρού. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε τον όγκο των βιβλίων που υπήρχαν και όλου του ιστορικού πλούτου που είχε στην κατοχή του το Ι.Γ.Ε.

Τα φέραμε όλα και τα στοιβάξαμε σε δύο μεγάλα δωμάτια. Με τον καιρό το ΙΓΕ προσπαθούσε να τα τοποθετήσει στα ράφια αλλά ήταν ένα έργα πάνω από τις δυνάμεις του.

 

2012

Το 2012 αρχίζει να δημιουργείται η συνεργασία με το ΙΓΕ και μπαίνουν επί τάπητος όλες οι ιδέες για το πώς μπορεί να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο όραμα μας. Μία Πρότυπη Γεωργική Βιβλιοθήκη στο Ινστιτούτο.

Ο προϋπολογισμός του ΙΓΕ αδυνατoύσε να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα που θα στόχευε στην αναδιοργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης, επομένως η οποιαδήποτε δράση για τη βιβλιοθήκη έπρεπε να υποστηριχθεί είτε από κάποια χορηγία – χρηματοδότηση είτε από εθελοντική εργασία κι εκεί βάλαμε πλάτη «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» .

Ξεκινήσαμε αρχικά με το να μεταφέρουμε τα βιβλία από τα 2 αυτά δωμάτια στον χώρο που θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν κάποιες παλιές βιβλιοθήκες στις οποίες τοποθετήσαμε τα βιβλία με μία σχετική σειρά.

2012-2013 Και η προσπάθεια Ανασύστασης της Γεωργικής Βιβλιοθήκης ξεκινά:

Για την συνέχιση του μακρόπνοου προγράμματος ανάδειξης της Γεωργικής  Βιβλιοθήκης αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν:

 

– καταλογογράφηση των βιβλίων – Αρχικός στόχος όλων μας είναι να καταγραφούν τα πολύτιμα αρχεία της, να ταξινομηθούν και να γίνουν προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους μελετητές.

– επίπλωση Βιβλιοθήκης

– επικαιροποίηση

Ψάξαμε ειδικούς που να μπορούν  να υποστηρίξουν και να μας καθοδηγήσουν σωστά . -εκτός απ’ τους εθελοντές μας κι αυτοί ήταν – η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής  κα Α. Καρπέτα και ο πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης κος Τζεκάκης.

Στις αρχές Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών,  με αντικείμενο τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο κ. Λεωνίδας Καζακόπουλος, καθηγητής Γ.Π.Α και  Πρόεδρος του ΙΓΕ, ο κ. Γεώργιος Μπαλωτής, Γεωπόνος, Διευθυντής του ΙΓΕ, η κ. Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Κτήματος Συγγρού, ο κ. Πάνος Ραυτόπουλος, μέλος του Συμβουλίου του των Φίλων του Κτήματος Συγγρού, ο κ. Μιχάλης Τζεκάκης, πρ. Διευθυντής της Βιβλιοθήκης

Η συνάντηση αυτή μας υπέδειξε τις άμεσες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για να αρχίσει να παίρνει μία σχετική μορφή η βιβλιοθήκη:

  • (α) Να δημιουργηθούν οι θεματικές κατηγορίες που είχε δημιουργήσει ο διευθυντής του ΙΓΕ κ. Μπαλωτής.
  • (β) να τοποθετηθούν αυτοκόλλητα επισήματα στις ράχες των βιβλίων με βάση τις κατηγορίες αυτές – αρχειοθέτηση βάση του συστήματος Dewey.
  • (γ) να αρχίσει η εισαγωγή σε υπολογιστή των βιβλίων στο πρόγραμμα καταλογογράφησης KOHA.
  • (ε) να σκαναριστούν όλες οι θυρίδες και να αποθηκευτούν σε ειδικό αρχείο.
  • (στ) ο εντοπισμός πηγών ή προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη Βιβλιοθήκη.

 2013-2014 και η εκπαίδευση των εθελοντών ξεκινά!

Μη έχοντας κάποια δυνατότητα να αναλάβουν το έργο αυτό ειδικοί, ξεκινά η εκπαίδευση των εθελοντών του Συλλόγου που θα υποστήριζαν για αρχή τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν.

Η βιβλιοθηκονόμος κα Αλεξάνδρα Καρπέτα προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει στην εκπαίδευση των μελών του Συλλόγου μας, έτσι ώστε να γίνει σωστά η ταξινόμηση των βιβλίων και η τεκμηρίωσή τους στο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα KOHA!

Ξεκινήσαμε λοιπόν βασιζόμενοι καθαρά στις δικές μας δυνάμεις. Εκπαιδευτήκαμε και προχωρούσαμε τις εργασίες μας καθημερινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

2015

Α) Η προσοχή μας στράφηκε στο επόμενο πιο σημαντικό κομμάτι της Βιβλιοθήκης, αυτό της  ψηφιοποίησης του συλλεκτικού υλικού της  που λόγω της παλαιότητας πολλών βιβλίων χρήζει απαραίτητο.

Στην διάθεσή μας υπήρχαν πολλά συλλεκτικά βιβλία ανεκτίμητης αξίας  που πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1800 όπως και σπάνιες εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας. Θέλαμε την διατήρηση και προστασία αυτών των σπουδαίων κειμηλίων όπως επίσης και την διαθεσιμότητα τους στο ευρύ κοινό σε ψηφιακή μορφή.

Για καλή μας τύχη βρέθηκε ο χορηγός που προσέφερε ένα μηχάνημα scanner Fujitsu ScanSnap SV600 Document Scanner’ που θα μας προχωρούσε και σε αυτό το βήμα. Και η ψηφιοποίηση ξεκίνησε…

Οι εργασίες μας είχαν πλέον προχωρήσει αρκετά και θεωρήσαμε αυτή την δουλειά και προσπάθεια πως θέλαμε με κάποιο τρόπο να την «θωρακίσουμε» και τότε συστάθηκε και εκδόθηκε ο

 Β) Α’ Βιβλιογραφικός κατάλογος.

Ο κατάλογος αποτέλεσε  μία επισφράγιση της συνεργασίας του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστήμων και του συλλόγου Οι “Φίλοι του Δάσους Συγγρού” και συγχρόνως μία υπόσχεση ότι οι προσπάθειες και οι εργασίες δεν θα σταματούσαν αλλά θα συνεχίζονταν με τον ίδιο ζήλο και με κάθε δυνατό μέσο.

Ο Α’ Βιβλιογραφικός Κατάλογος έχει κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη με αριθμό ISBN: 978-618-80556-1-2. Και η συγγραφή του έχει γίνει από τον Διευθυντή του Ι.Γ.Ε. Δρ. Γεώργιο Ν. Μπαλωτή , την Πρόεδρο του Συλλόγου « Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού » Χρυσάνθη Δ. Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Συλλόγου Βασιλική Ν. Πατρινού και Άννα Μαρία Α. Κάλφα.

Γ) Όσο οι εργασίες προχωρούσαν γνωρίζαμε όλοι, ότι οι δυνάμεις που είχαμε θα μας έφταναν μέχρι ενός σημείου από εκεί και πέρα θα ήταν απαραίτητη μία χορηγία που θα ενίσχυε πιο αποτελεσματικά το όραμά μας.

Χτυπήσαμε πολλές πόρτες αλλά δυστυχώς (φάγαμε πόρτα!) Είχαμε ζητήσει βοήθεια από:

  • Εθνική Τράπεζα
  • ΕΚΤ
  • Όμιλο Πειραιώς
  • Ίδρυμα Νιάρχος
  • Δήμους κλπ….

2016

Συνεχίσαμε να ελπίζουμε ότι κάποιο φως θα φανεί στη μέση του τούνελ και θα βρεθεί ο χορηγός που είχαμε τόσο ανάγκη. Μετά από την προσπάθεια της Προέδρου καταφέραμε και λάβαμε μία υπόσχεση – δέσμευση ότι η περιφέρεια θα εκμαιεύσει ένα κονδύλι 100.000 για το Ι.Γ.Ε. Η χαρά μας τεράστια. Ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές  διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει και να εγκριθεί το πολυπόθητο αυτό κονδύλι.

Οι εργασίες μας συνεχίζονταν κυρίως στο κομμάτι της ψηφιοποίησης! Αλλά δυστυχώς η τότε Πρόεδρος θέλησε να διακόψει κάθε εθελοντική προσπάθεια και εργασία στον χώρο. Οπότε όλα πάγωσαν…

 2017

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου  2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη  Βόρειου Τομέα Αθηνών  κ. Καραμέρο, τους όρους της προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΕ για τη χρηματοδότηση,  με το ποσό των 100.000 ευρώ, της ψηφιοποίησης και καταλογογράφησης του ιστορικού και επιστημονικού αρχείου της βιβλιοθήκης του  Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Η χαρά τεράστια γιατί το όραμά μας θα έπαιρνε σάρκα και οστά!

Κι αφού εγκρίθηκε το κονδύλι είχαμε άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε – την κωλυσιεργία της διοίκησης του Ι.Γ.Ε.

2018

Η σύμβαση δόθηκε τον Νοέμβριο του 2017  και η Πρόεδρος τότε του ΙΓΕ υπέγραψε την σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από παράπονα και έντονες πιέσεις από την πλευρά μας.

Τα εμπόδια βέβαια συνεχίστηκαν από την πλευρά της διοίκησης καθώς, καθυστερούσε κάθε διαδικασία προς την ολοκλήρωση αυτής της επιχορήγησης και του τρέξιμου του διαγωνισμού του ΙΓΕ, για μία εταιρεία που θα αναλάμβανε την τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του σπάνιου υλικού της Βιβλιοθήκης.

Επίσης μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε. Οι παλιές βιβλιοθήκες κατέρρευσαν σαν ντόμινο με αποτέλεσμα όλα τα βιβλία να γίνουν σωρός πάλι κάτω στο πάτωμα κι όλη η ταξινόμηση που είχαμε κάνει να χαθεί!!!

Πάλι ΔΕΝ πτοηθήκαμε με υπομονή και την βοήθεια των μελών μας τα μαζέψαμε σε μία άκρη σε στοίβες αυτή την φορά και τα βάλαμε σε μία σειρά.

2019 – Η χρονιά που υλοποιήθηκε πλέον το όνειρό μας!

Το καλοκαίρι έτρεξε επιτέλους ο διαγωνισμός!!!

Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες από τους επαγγελματίες πλέον. Ξανά εμείς κάναμε το ξεσκαρτάρισμα του τι είναι πιο σημαντικό να ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί. Έτσι από τον Ιούλιο καθημερινά, ξεκαθαρίζαμε τα βιβλία τα αρχειοθετούσαμε σε κούτες και κρατούσαμε αρχείο με το τι έχει μπει στην κάθε κούτα! Τα κουβαλήσαμε από το υπόγειο στην βιβλιοθήκη. Ταυτόχρονα επιλέξαμε τα έπιπλα που θέλαμε και ένα protector για παρουσιάσεις στον χώρο.

Η εταιρεία μέχρι και τον Σεπτέμβρη 2019 είχε ολοκληρώσει κι αυτή το έργο της!

 

2021- Ένα μεγάλο μέρος της Βιβλιοθήκης έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να γίνει διαθέσιμο στο κοινό:

Η βιβλιοθήκη περιέχει:

  • Μια πλήρη σειρά των εκδόσεων της ΕΓΕ που από την ιστορική πλευρά της γεωργικής εκπαίδευσης είναι πολύτιμη.
  • Ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων στην ελληνική και σε ξένες γλώσσες, σχετικών με τη γεωργία. Τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά είναι ιδιαιτέρας αξίας παλαιότερες εκδόσεις (1835-2000).
  • Ένας αριθμός βιβλίων ποικίλου ενδιαφέροντος που έχει αποκτηθεί μέσω διαφόρων δωρεών.

Στην βιβλιοθήκη πραγματοποιείται:

  1. Επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των συλλογών του Ιδρύματος και εισαγωγή των βιβλιογραφικών δεδομένων στα συστήματα της Βιβλιοθήκης,
  2. Αναβάθμιση των συλλογών της, κάλυψη των κενών σε έντυπο και ψηφιακό υλικό, συστηματική ενημέρωση με νέες προσκτήσεις,
  3. Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος καθώς και του σπάνιου και πολύτιμου υλικού των συλλογών του.