Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ;

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ (19)

α) ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ: Μία όμορφη διαδρομή μέσα στο Δασόκτημα, ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τον πολύ κόσμο. Το Κτήμα Συγγρού, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Κάνετε τον επόμενο περίπατο στο Δάσος Συγγρού και όσο πιο βαθιά περιηγηθείτε στα μονοπάτια του, τόσο πιο έντονα θα νιώσετε την ισχυρή και ανέγγιχτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις, παρουσία της φύσης.

ΓΗΠΕΔΑ (4)

β) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Σε περιόδους κρίσεις η γυμναστική για πολλούς αποτελεί πολυτέλεια. Το τρέξιμο κερδίζει έδαφος, όλο και περισσότερος κόσμος το επιλέγει. Είναι μία γυμναστική ανέξοδη, διασκεδαστική ενώ δεν απαιτεί συγκεκριμένο προγραμματισμό. Όταν συνδυάζεται με απολαυστικές βόλτες στο Δάσος σίγουρα κερδίζει πολύ όλους όσους θέλουν να γυμναστούν στην φύση. Το Δασόκτημα Συγγρού διαθέτει επίσης και ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις και γήπεδο μπάσκετ για όποιον ενδιαφέρεται.

γ) ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ: Στο Δασόκτημα Συγγρού μία βόλτα με τους τετράποδους φίλους μας είναι ιδανική, αφού λόγω της μορφολογίας του διαθέτει πολλά σημεία απομόνωσης και ξεκούρασης τόσο για εμάς όσο και για το σκύλο μας. (Προσοχή όμως, χρειάζεται και την δική μας υπευθυνότητα, δεν αφήνουμε τον σκύλο μας χωρίς λουράκι όπως επίσης μαζεύουμε τις όποιες ακαθαρσίες του για να διατηρούμε αυτό τον πνεύμονα πρασίνου καθαρό.

20141109 Dasos ATh_409

δ) ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Η ποδηλασία αποτελεί για ορισμένους έναν τρόπο ζωής για να έρχονται καθημερινά πιο κοντά στην φύση, να απολαμβάνουν τις διαδρομές στην πόλη και ταυτόχρονα να ασκούνται. Το Δασόκτημα Συγγρού προσφέρεται και για ποδηλασία. Διαθέτει κυκλικές διαδρομές καθώς και αρκετά μονοπάτια και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. (Προσοχή όμως, ακολουθούμε ΜΟΝΟ τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια και δεν ανοίγουμε καινούρια. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ποδηλασίας σημαντικό κομμάτι της χλωρίδας του Δάσους έχει μειωθεί).

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ;

ΠΥΡΓΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

α) Τον Πύργο Ανδρέα Συγγρού, ένα αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ. Κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το μουσείο μελισσοκομίας. Ένα σπάνιο ειδικού περιεχομένου μουσείο που περιλαμβάνει τις πιο σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Είναι το μοναδικό στην χώρα μας. Ακόμη μπορεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην Γεωργική Βιβλιοθήκη Ε.Γ.Ε.-Ι.Γ.Ε. Η τότε Γεωργική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας παίρνει σάρκα και οστά. Ένα κοινό όραμα του Ι.Γ.Ε. και του συλλόγου «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού», βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει ένα θησαυρό σπάνιων βιβλίων τα όποια χρονολογούνται κατά τον 19ο αιώνα, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς και με σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει και να γίνει ξανά προσβάσιμη στο κοινό.

β) Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, όπου βρίσκεται παραπλεύρως του Πύργου Ανδρέα Συγγρού και είναι και αυτό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο ναός αυτός αποτελεί την μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας που έχει γοτθικό ρυθμό.

ARBORETUM 05

γ) Την Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχυφύτων. Ανάμεσα στα κτίρια του κληροδοτήματος και στο φυσικό πράσινο τοπίο, μπορούμε να δούμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα θερμοκήπια. Ένα από αυτά είναι τα arboretum. Μία συλλογή περίπου 300 ειδών από κάκτους και παχύφυτα που προέρχονται από την Βόρεια και Νότια Αμερική και Αφρική.

ΘΕΑΤΡΟ

δ) Το Θεατράκι του Δάσους. Ένα μικρό αρχαίο θέατρο βρίσκεται ανάμεσα στα σχολεία του Δασοκτήματος. Ένα θέατρο ιδιαίτερο, που ξεχωρίζει σε συμμετρία και ομορφιά.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ε) Τις λίμνες του Δάσους μας . Το Δασόκτημα Συγγρού πέρα από την Δασική του έκταση η οποία μετρά τα 750 στρ., περιλαμβάνει και 2 γραφικές λίμνες που αποτελούν το υγρό στοιχείο του Δασοκτήματος που ολοκληρώνει την εικόνα του. Στις λίμνες με χαρά θα συναντήσετε και τους μόνιμους κατοίκους τους, που είναι πάνω από 100 χρυσόψαρα διαφόρων ειδών και χρωματικών ποικιλιών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑΣ (1)στ) Το Μουσείο Μελισσοκομείας , είναι το μοναδικό εν Ελλάδι μουσείο που φιλοξενεί τόσο σπάνιες κυψέλες από όλη την χώρα. το Ι.Γ.Ε. το “έχτισε” βήμα -βήμα από την αρχή. Είναι ένα μουσείο που διαρκώς εμπλουτίζεται, ενώ κύριο στόχο έχει την διαφύλαξη αυτού του σπάνιου υλικού που διαθέτει. Πόλλοι μικροί φίλοι και επισκέπτες του δάσους έχουν περιηγηθεί και ταυτόχρονα ταξιδέψει σε μία παλιότερη Ελλάδα, γνωρίζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι τότε εργάζονταν πάνω στο κομμάτι της μελισσοκομίας.