Το Σάββατο 2/6 «ΟΙ Φίλοι του Δάσους Συγγρού», επισκεφτήκαμε, τον Πύργο Βασιλίσσης, τον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας στο Ίλιον και το Κτήμα που τον περιβάλλει.

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού και αποτελεί απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Ξεχωρίζουν οι πολυγωνικοί πύργοι, οι επάλξεις, τα τοξωτά παράθυρα και τα σχέδια από το λουλούδι μαργαρίτα, όπου συμβολίζει την χαρά και την ευτυχία.
Ο Πύργος έχει ανακαινισθεί και διατηρηθεί έτσι ώστε ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτίσματος να παραμείνει αναλλοίωτος με τα χρόνια.

Τo Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης γεννήθηκε από το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για την δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής εγκατάστασης, στην οποία θα δοκιμάζονται καινούριες παραγωγικές μέθοδοι για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας.

Το Κτήμα σήμερα περιλαμβάνει βιολογικούς αμπελώνες ,τα αμπέλια ήταν μια από τις πρώτες καλλιέργειες του κτήματος, καλλιέργειες ελιών , φιστικιών, καθώς και διάφορων βοτάνων. Επίσης στις εγκαταστάσεις του διαθέτει το δικό του οινοποιείο όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το κρασί από τους αμπελώνες του Κτήματος. Οι ποικιλίες των σταφυλιών που φύονται είναι οινοποιήσιμες, ελληνικές και ξένες (ευρωπαϊκές), λευκές και ερυθρές.

Στο Κτήμα επίσης εφαρμόζεται η μέθοδος διαχείρισης των προϊόντων και υποπροϊόντων του κτήματος δηλαδή η κομποστοποίηση που είναι η επεξεργασία κοπριάς αλόγων, υπολειμμάτων των σταφυλιών, ξερών χόρτων κ.α.).

Σήμερα στο κτήμα συναντούμε άλογα, κότες και μελίσσια. Επίσης ενοικιάζονται στάβλοι σε ιδιώτες για άλογα, όπου φιλοξενούνται και αθλούνται σε ένα ιδανικό περιβάλλον.

«Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» ξεναγηθήκαμε στον Πύργο (εσωτερικά και εξωτερικά). Περιηγηθήκαμε στον βιολογικό αμπελώνα, στους στάβλους με τα άλογα, στους κήπους του κτήματος, καθώς και στο Οινοποιείο, όπου γνωρίσαμε όλη την διαδικασία παρασκευής κρασιού.

Στο τέλος της ξενάγησης γευτήκαμε μια ποικιλία εξαιρετικών κρασιών του κτήματος συνοδεία χορτόπιτας και τυριών.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα σε ένα κοντινό εστιατόριο όπου συζητήσαμε όλα όσα γνωρίσαμε και είδαμε, ανταλλάσσοντας σκέψεις και εντυπώσεις από την ξενάγηση.

Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, ευχαριστούμε και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν επίσκεψη και έγιναν μαζί μας μια μεγάλη παρέα.