Επί τέλους στο προσκήνιο το πρόβλημα των ομβρίων και λυμάτων της Κηφισιάς

Είναι από χρόνια γνωστό ότι τα όμβρια ύδατα της περιοχής Αλωνίων της Κηφισιάς (της περιοχής ακριβώς βορείως του Δάσους Συγγρού) δεν διοχετεύονται πουθενά. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πολυτελείς κατοικίες κατά μήκος της οδού Άνδρου (που διατρέχει το βόρειο σύνορο του δασους) δεν συνδέονται με αποχετευτικό αγωγό, αλλά χρησιμοποιούν βόθρους.

Επί χρόνια, λοιπόν, νερά και λύματα μέσω της οδού Άνδρου ξεχειλίζουν, ανοίγουν τρύπες στον πέτρινο μανδρότοιχο, και λόγω της υψομετρικής διαφοράς χύνονται στο δάσος, ξεραίνοντας δέντρα και καταστρέφοντας τον κύριο από βορρά προς νότον δασικό δρόμο. Όταν τα ενοχλητικά όμβρια δεν βρίσκουν τρύπα για να ξεχυθούν στο δάσος και λιμνάζουν μπροστά στον μανδρότοιχο, κάποιοι δεν διστάζουν ακόμα και να γκρεμίσουν τον μανδρότοιχο (βλ. φωτο).

    Ως θεραπεία της καταστροφής του δασικού δρόμου, επί χρόνια προσεφέρετο αφιλοκερδώς… μπάζωμα με διάφορα παραπροϊόντα οικοδομικών εργασιών (μέχρι και υπολείμματα επεξεργασίας μαρμάρου έχουμε φωτογραφίσει). Ο δρόμος έμενε βατός μέχρι στην επόμενη νεροποντή και την επόμενη χρονιά το έργο επαναλαμβανόταν. Ό,τι περίσσευε από την πέριξ περιοχή – νερά, λύματα, μπάζα – κατέληγε στο Δάσος. Υπό τα αδιάφορα όμματα του ΙΓΕ, αλλά και των δύο ομόρων Δήμων που μετέχουν στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

    Το θέμα των ομβρίων και των λυμάτων της Κηφισιάς έχει καταγγελθεί στο ΙΓΕ και τον Δήμο Κηφισιάς από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού από τον Μάρτιο του 2003. Ακριβώς μάλιστα λόγω της επιδειχθείσης αδρανείας, προεκλογικώς εζητήθη από όλες τις υποψήφιες παρατάξεις του Δήμου Κηφισιάς να δεσμευθούν ότι θα το λύσουν, πράγμα που έκαναν.

Τώρα για πρώτη φορά κάτι κινείται. Ήταν η προεκλογική διαπαραταξιακή δέσμευση; Ήταν απλώς το ότι επί της Άνδρου κατοικεί η νεοεκλεγείσα αντιδήμαρχος κ. Ν. Βλάχου, στην οποίαν ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης ανάθεσε να χειρισθεί το θέμα; Το γεγονός είναι ότι παρενέβη επί τέλους η ΕΥΔΑΠ και έτσι μάθαμε ότι:

1. Ο τυφλός αγωγός ομβρίων που καταλήγει στα όρια του Δάσους Συγγρού έχει κατασκευασθεί από συνεργείο οδοποιίας και δέν έχει παραληφθεί ποτέ από την ΕΥΔΑΠ!

2. Ως εκ τούτου το φρεάτιο εις το οποίον αυτός καταλήγει δεν καθαρίζεται ποτέ, διότι ουδείς είναι υπεύθυνος γι’αυτό. Έτσι αυτό συχνότατα ξεχειλίζει και τα εξ αυτού εξερχόμενα λύματα χύνονται στο δάσος.

3. Ο καθαρισμός και η ανακατασκευή του φρεατίου που έλαβε επί τέλους χώρα μετά την κλήση της ΕΥΔΑΠ δεν λύνει το πρόβλημα του αγωγού των ομβρίων που παραμένει τυφλός.

Περιέργως η μόνη λύση συνδέσεως του τυφλού αγωγού με το δίκτυο ομβρίων που εμφανίζεται στον τοπικό τύπο (εφημ. Κηφισιά, 29/3/07) είναι η διά μέσου του Δάσους Συγγρού διόδευσή του!Ουδεμία αναφορά σε μελέτη συνδέσεως του αγωγού με το δίκτυο παρακάμπτοντας το δάσος, όπως είναι το σωστό και πρέπον. Ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης και οι αρχηγοί των λοιπών παρατάξεων ξέχασαν τι υποσχέθηκαν προεκλογικώς; Ή μήπως σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα διά της συνήθους ελληνικής πρακτικής, δηλ., φτηνά και πρόχειρα, εις βάρος πάντοτε του περιβάλλοντος και του πρασίνου; 

One Comment on “Επί τέλους στο προσκήνιο το πρόβλημα των ομβρίων και λυμάτων της Κηφισιάς

  1. Νομίζω ότι το θέμα θα λυθεί επί τέλους επειδή η κα Ν.Βλάχου είναι και δραστήρια και γείτονας της όλης κατάστασης. Θέλω να πιστεύω ότι τόσα χρόνια δεν γνώριζε το θέμα και όχι ότι κώφευε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.