Εθελοντές και ΙΓΕ δενδροφυτεύουν στο Συγγρού

Την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, φυτεύθηκε με οπωροφόρα δένδρα ο χώρος του κατεδαφισμένου θερμοκηπίου στο νότιο μέρος του Δασοκτήματος Συγγρού. Πάγιο αίτημα των Φίλων του Δάσους Συγγρού ήταν ο χώρος αυτός να δασωθεί, ωστόσο το ΔΣ του ΙΓΕ απεφάσισε να δημιουργήσει εκεί δενδροκομείο για τις ανάγκες του μαθήματος της δενδροκομίας που διδάσκει το Ινστιτούτο. Στην περίμετρο του δενδροκομείου φυτεύθηκαν και λίγα δασικά δένδρα.

Για πρώτη φορά οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού είχαν ζητήσει δάσωση του χώρου αυτού το 2002. Έκτοτε ακολούθησαν επανειλλημένες εκκλήσεις με αποκορύφωμα δημόσια προφορά των Φίλων το 2006 για την δημιουργία εκεί απ’ αυτούς arboretum με όλα τα είδη της δασικής χλωρίδας της νοτίου Ελλάδος – δένδρα, θάμνους και πώες. Η προσφορά αυτή κατ’ αρχήν απερρίφθη με αντιπρόταση μάλιστα δημιουργίας εκεί… μουσείου κάκτων(!), αλλά εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Μπέσης, δεσμεύθηκε δημοσίως ότι θα φυτεύσει την περιοχή.

Το θέμα των δασικών ή μη δένδρων βρισκόταν επί μακρόν στο κέντρο των σχετικών συζητήσεων. Το ΙΓΕ παγίως ισχυριζόταν ότι οφείλει να φυτεύσει οπωροφόρα λόγω του σκοπού του Κληροδοτήματος. Αλλά ο σκοπός δεν θίγεται με την δάσωση, όπως σαφέστατα έχει διευκρινίσει ο κ. Σ. Χαραλαμπίδης, Σ.τ.Ε. ε.τ., και κατ’ εξοχήν αρμόδιος να κρίνει νομικώς το θέμα.

Τελικώς, την Κυριακή, 15/2, φυτεύθηκαν περί τα εκατό οπωροφόρα: βερυκοκιές, αχλαδομηλιές, μουσμουλιές, λωτοί, καστανιές, ροδιές, φουντουκιές. Φυτεύθηκαν επίσης και τέσσερα πλατάνια, μερικές φλαμουριές και τρεις χαρουπιές στην περίμετρο του χώρου.

Την φύτευση έκαναν εθελοντές υπό την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντού του ΙΓΕ, γεωπόνου, κ. Γ. Μπαλωτή, και τεχνικού προσωπικού του Ινστιτούτου. Παρών ήταν ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέσης, και το μέλος του ΔΣ, κ. Β. Μαυρίδης. Συμμετείχαν οι εθελοντές του Τάκη Μηλιού και των Φίλων του Δάσους Συγγρού. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, τα δένδρα φυτεύθηκαν όλα. Το ΙΓΕ έχει έτοιμο προς εγκατάστασιν σύστημα ποτίσματος στάγδην για το πότισμα του δενδροκομείου.

Τα θετικά σημεία της απόφασης

Ένα επαγγελματικά συντηρούμενο δενδροκομείο είναι απολύτως απαραίτητο για την διεξαγωγή του μαθήματος της δενδροκομίας.

Ο χώρος είναι περιφραγμένος, επομένως η καλλιέργεια θα προστατεύεται.

Τα αρνητικά σημεία

Ως από ετών επωφθαλμιούμενο οικοδομικό φιλέτο, ο χώρος θα προστατευόταν μακροπρόθεσμα πολύ καλύτερα αν δασωνόταν. Η οποιαδήποτε Αρχή θα συναντήσει τεράστια αντίδραση αν πάει να κόψει μεγάλα δασικά δέντρα. Αντιθέτως ίσως και να μην συναντήσει καμμία αντίδραση αν κόψει οπωροφόρα. Ας θυμηθούμε ότι στην συνείδηση του Έλληνα η καλλιεργημένη γη ισοδυναμεί με οικόπεδο.

Ένα δενδροκομείο για τις ανάγκες των μαθημάτων θα έπρεπε να βρίσκεται κοντύτερα στις αίθουσες διδασκαλίας (γραφεία του ΙΓΕ στο βόρειο μέρος του δασοκτήματος) και όχι στην άλλη άκρη του δάσους.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το χώμα της περιοχής και η σχεδόν άμεση γειτνίαση με την Κηφισίας ευνοούν τα οπωροφόρα. Αντιθέτως η ύπαρξη εκεί μερικών γιγαντιαίων πουρναριών δείχνει ότι όχι μόνον ευνοούνται ορισμένα δασικά είδη, αλλά τα τυχόν καινούργια θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και να επεκτείνουν την υπάρχουσα εκεί δασική συστάδα, προσφέροντας ταυτόχρονα και ιδεώδη προστασία από τους ρύπους, την σκόνη και τον θόρυβο της Λ. Κηφισίας σε ολόκληρη την νότιο περιοχή του Δάσους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.