Η έκδοση του Α’Βιβλιογραφικού Καταλόγου της Γεωργικής Βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε.-Ι.Γ.Ε. είναι  γεγονός!

Η παρούσα μελέτη αποτελεί τον Α΄ Βιβλιογραφικό Κατάλογο της Γεωργικής Βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε.-Ι.Γ.Ε. Περιγράφει βήμα προς βήμα την ιστορική της εξέλιξη και την μέχρι σήμερα προσπάθεια που έχει καταβληθεί από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και τους “Φίλους του Δάσους Συγγρού” για την ανασύστασή της σύμφωνα με τα πρότυπα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Αθηνών.

Η αρχή έγινε τον Ιούνιο του 2013, όταν συμφώνησαν από κοινού το Ι.Γ.Ε. και οι “Φίλοι του Δάσους Συγγρού”, να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο. Ένα όραμα χρόνων για τον σύλλογο, καθώς η ιστορική βιβλιοθήκη σχετίζεται άμεσα με τις ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣτύχες του κληροδοτήματος, και μια βαθιά επιθυμία – σχεδόν αίσθημα υποχρέωσης – για το Ινστιτούτο. Οι εργασίες εξ’ αρχής πολλές και οι πόροι ελάχιστοι. Ωστόσο το έργο άρχισε να υλοποιείται, χάρη στην εθελοντική προσφορά μελών του συλλόγου αλλά και ειδικών πάνω σε θέματα βιβλιοθηκονομίας.

Στόχος – αφετηρία ήταν η αρχειοθέτηση των βιβλίων, όλου αυτού του πλούσιου υλικού που ήταν ατάκτως τοποθετημένο σε δύο αίθουσες του Πύργου. Τα βιβλία διαχωρίστηκαν και κάποια από αυτά τοποθετήθηκαν προσεκτικά σε ειδικά ράφια για να αποφευχθεί η ολική φθορά τους και να ξεκινήσει η ταξινόμησή τους.

Έπειτα, σειρά είχε η καταλογογράφηση των βιβλίων. Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν από εξειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους πάνω στο πρόγραμμα καταλογογράφησης KOHA, ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχουν καταλογογραφηθεί 250 βιβλία και πάνω από 700 άρθρα.

 

Ακολούθησε η ψηφιοποίηση των πιο σπάνιων και συλλεκτικών βιβλίων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη. Η ανάγκη για

ένα σκάνερ ειδικό στην ψηφιοποίηση βιβλίων ήταν σε εκείνο το σημείο επιτακτική. Τα βιβλία που προσμετρούν αρκετούς αιώνες είναι επόμενο να φθείρονται με το παραμικρό και οι σελίδες τους να διαλύονται. Γι’ αυτό το λόγο οι “Φίλοι του Δάσους Συγγρού” αποφάσισαν να προσφέρουν στη Βιβλιοθήκη ένα ειδικό σκάνερ για ψηφιοποίηση βιβλίων και να μην μείνουν πίσω οι εργασίες.

Έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί πάνω από 100 βιβλία. Στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν όλα τα βιβλία καθώς και τα Γεωργικά Δελτία της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας. Αυτά αποτελούν και τον πυρήνα της Γεωργικής Βιβλιοθήκης, όπως επίσης και την ιστορική της βάση.

Μία ακόμη κίνηση ήταν η αποστολή ενός καταλόγου που περιείχε όλους τους  ελληνικούς τίτλους βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη και χρονολογούνται το 19ο αιώνα στον Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππου Ηλιού. Εντάχθηκαν στους Ηλεκτρονικούς του Καταλόγους και συγχρόνως ενημερωθήκαμε ότι 4 βιβλία του 19ου αιώνα ανήκουν αποκλειστικά στη

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΑΦΙ 03Γεωργική Βιβλιοθήκη Ε.Γ.Ε.-Ι.Γ.Ε. Όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίησή τους θα «ανεβούν» στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης που θα δημιουργηθεί για να είναι προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή και στο ευρύ κοινό.

Εν κατακλείδι, ο Α΄ αυτός Βιβλιογραφικός Κατάλογος καταγράφει όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης. Είναι μία επισφράγιση της συνεργασίας του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστήμων και του συλλόγου Οι “Φίλοι του Δάσους Συγγρού” και συγχρόνως μία υπόσχεση ότι οι προσπάθειες και οι εργασίες δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά θα συνεχιστούν με τον ίδιο ζήλο και με κάθε δυνατό μέσο.

Ο Α’ Βιβλιογραφικός Κατάλογος έχει κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη με αριθμό ISBN: 978-618-80556-1-2. Και η συγγραφή του έχει γίνει από τον Διευθυντή του Ι.Γ.Ε. Δρ. Γεώργιο Ν. Μπαλωτή , την Πρόεδρο του Συλλόγου « Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού » Χρυσάνθη Δ. Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Συλλόγου Βασιλική Ν. Πατρινού και Άννα Μαρία Α. Κάλφα.

Για να μεταφερθείτε στον Α’ Βιβλιογραφικό Κατάλογο πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο :

Α’ Βιβλιογραφικός Κατάλογος της Γεωργικής Βιβλιοθήκης ΕΓΕ – ΙΓΕ

 

One Comment on “ΕΚΔΟΣΗ Α’ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

  1. Εξαιρετική προσπάθεια. Πρότυπο προς μίμηση στην εποχή που ζούμε. Θερμά συγχαρητήρια. Συνεχίστε τις προσπάθειές σας.

    Παναγιώτης Λολώνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.