Στην Αθήνα της συνεχούς τσιμεντοποίησης όλοι αναζητάμε πράσινο για μιαν ανάσα!

Πρόσφατα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε την έκθεση  «OECD Factbook 2014: Economic, Enviromental and Social statistics» σχετικά με την περιβαλλοντική κατάσταση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ένας από τους βασικούς δείκτες αφορά συγκεκριμένα στην αναλογία πρασίνων χώρων ανά κάτοικο σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους ανά τον κόσμο.

Η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση αυτή καταλαμβάνοντας μια διόλου τιμητική θέση. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν θα έπρεπε να είναι κάτω από 9 m²/κάτοικο, η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται 10 φορές κάτω από το συγκεκριμένο όριο!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος με μόλις 0,96 m² πρασίνου ανά πολίτη. Αναλογία χειρότερη και από πόλεις που βρίσκονται μέσα σε έρημο!

Αυτή η κατάσταση που οφείλεται κυρίως στην – χωρίς σχέδιο – οικιστική επέκταση των τελευταίων 10ετιών, θα έλεγε κανείς πως θα έπρεπε να μας θορυβήσει τόσο, ώστε να διαφυλαχθεί ό, τι έχει πια απομείνει και να γίνει προσπάθεια για αντιστροφή των όρων. Όμως, όχι μόνο δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως αυτό το ελάχιστο αστικό πράσινο (οργανωμένα άλση και πάρκα του λεκανοπεδίου) βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους εγκατάλειψης, στο όνομα της οικονομικής κρίσης των καιρών. Μεγάλη απειλή πάντα είναι οι καταπατήσεις και οι οικιστικές επεκτάσεις.

Το Δάσος Συγγρού, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικούς κάλλους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαφυλαχθεί  ως κόριν οφθαλμού. 1.000 στρέμματα καθαρού δάσους. Ο πνεύμονας αυτός πρασίνου είναι που δίνει ανάσα στα βόρεια προάστια.

Οι παρακάτω αδόμητες εκτάσεις της Αθήνας είναι επίσης υπό αυτή την απειλή:

Άλσος Ριζάρη, Πάρκο Ελευθερίας, Γουδί, Πάρκο Τρίτση, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πρώην 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο, Λόφος Φιλοπάππου, Πεδίον του Άρεως, Ποικίλον Όρος, Πάρκο Νέου Κόσμου, Οικόπεδο Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Δεν είναι όμως μόνο η Αθήνα. Πολλές ελληνικές πόλεις έχουν απογοητευτικά επίσης ποσοστά. Έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δείχνει πως στη Θεσσαλονίκη η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 2,14 m²/κάτοικο.

Είναι σαφές πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επαγρύπνηση και αλλαγή νοοτροπίας. Πρόκειται για ζήτημα βιώσιμου ή μη τόπου.  envurban_g1

                                                                                                              Πηγή: ΟΟΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.