Αναθεώρηση άρθρου 24

Η υπάρχουσα διάταξη προστατεύει επαρκώς τα δάση, δηλώνει ρητώς ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Το άρθρο 24 εισήγαγε την προστασία των δασών ως υπέρτατη συνταγματική επιταγή για πρώτη φορά το 1975. Η αναθεώρησή του το 2001 κατοχύρωσε την πολύτιμη αρχή της αειφορίας. Η συνταγματική διάταξη, ως έχει σήμερα, προστατεύει επαρκώς τον δασικό μας πλούτο, ενώ η εφαρμογή της αρχής της αειφορίας καθιστά δυνατή την οικονομική ανάπτυξη που γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς, η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν είναι αναγκαία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21-01-2007, Οχι στην αλλαγή του άρθρου 24
Περίπου 80-120 συνεταιρισμοί διεκδικούν τη δυνατότητα να χτίσουν εντός δασών και δασικών εκτάσεων στην περιοχή της Αττικής και συνολικά 214 συνεταιρισμοί διεκδικούν αντίστοιχες εκτάσεις σε όλη τη χώρα.
Πώς όμως έφτασαν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να κατέχουν δάση και δασικές εκτάσεις; Πολλοί από αυτούς αγόρασαν τις εκτάσεις, παλαιά ρητινευόμενα δάση, συχνά με προσύμφωνα, αντί πινακίου φακής […] Μια άλλη ομάδα αγόρασε εκτάσεις που διεκδικούνταν από το Δημόσιο (ως δασικές) με την ελπίδα ότι σύντομα το κράτος θα παραιτηθεί των αξιώσεών του. Αλλοι επίσης αγόρασαν τμήματα ιδιωτικών δασών από τους ιδιοκτήτες τους που τα πούλησαν. Γιατί αγόρασαν γη που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, είναι άξιο απορίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21-01-2007, Ποιους εξυπηρετεί η αναθεώρηση
Παρά τις εντυπώσεις που καλλιεργούνται, η κακή κατάσταση του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποδοθεί στο σύνταγμα ούτε στην αυστηρή, ορισμένες φορές, νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση και τη διοίκηση. Τα προβλήματα εντείνονται διαρκώς με την παράλειψη της πρώτης να διαμορφώσει περιβαλλοντική πολιτική και τις αβελτηρίες και τις αδυναμίες της δεύτερης. Είναι λοιπόν πλάνη να πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση του συντάγματος θα ήταν δυνατόν να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-01-2007, Ανακρούσατε πρύμναν
H αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν γίνεται για την προστασία του δάσους αλλά για την ευκολότερη και νομιμότερη καταστροφή του και την ικανοποίηση των μελών πολυάριθμων οικοδομικών συνεταιρισμών, τα μέλη των οποίων αποτελούν και την πελατεία των κομμάτων, αλλά και την ικανοποίηση της βουλιμίας μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών, οι οποίοι ευχαρίστως θα έβλεπαν να τσιμεντοποιείται η χώρα. Αρκεί να κερδίζουν και «τσιμέντο να γίνει».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17-01-2007, «Κανείς να μη χτίζει εκτός οικισμού»
Στη χώρα μας τα δάση, οι εθνικοί δρυμοί και κυρίως οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται από τους περισσότερους Ελληνες «ξέφραγο αμπέλι». Εάν, δε, η κριτική που ήδη ασκείται για την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 δικαιωθεί, τότε η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερεύσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09-08-2006, Δάση και δασικές εκτάσεις
Από θεσμικός φρουρός και προστάτης των δασών, [με τις φαεινές ιδέες για αναθεώρηση του Συντάγματος το κράτος] μετατρέπεται σε επισημότατο ηθικό αυτουργό του εξολοθρεμού τους. Αντί να πατάξει την ατέρμονη φονική ανομία, γίνεται απροκάλυπτος προαγωγός της συστηματικής δασοκτονίας… 
TO BHMA, 29-01-2006, Προαγωγοί δασοκτονίας – Οι μικροί δήμιοι και οι κρατικοί αρχιδήμιοι της γης μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.