ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Συγγρού:

Ο Σύλλογος “Φίλοι του Δάσους Συγγρού” ιδρύθηκε το 2003 και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Σκοπός όλων μας είναι η προστασία του Δάσους Συγγρού και γενικότερα η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των βορείων προαστίων της Αττικής. Επίσης, η διάδοση στον εν γένει τρόπο ζωής των πολιτών της αγάπης και του σεβασμού για το περιβάλλον και της καλλιέργειας ενός πολιτισμένου τρόπου ζωής, αποτελεί βασικό σκοπό του συλλόγου μας.

Η συνεισφορά των πολιτών στους σκοπούς των Φίλων του Δάσους Συγγρού είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Η παρουσία του κοινού στις συναντήσεις μας, η ενημέρωση και η εγρήγορσή όλων είναι σημαντική για την συνέχιση του έργου της διάσωσης των τελευταίων πνευμόνων της περιοχής. Επίσης, εθελοντές με ειδικότητες όπως δικηγόροι, γεωπόνοι, κ.α.  αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επίτευξης των σκοπών μας.

  -Όραμα-Στόχοι:

 • Ένα Δάσος Συγγρού – όαση οξυγόνου, γαλήνης και φυσικής απόλαυσης για τον ταλαιπωρημένο κάτοικο του λεκανοπεδίου και τη βιωματική εξοικείωσή του με τη φύση.
 • Ένα Δάσος Συγγρού – κόσμημα με μόνες εντός του εγκαταστάσεις το ΙΓΕ, τα σχολεία και μία πρότυπη γεωργική βιβλιοθήκη για όλην την Ελλάδα.
 • Ένα Δάσος Συγγρού – πολύτιμο δείγμα αυθεντικού αττικού τοπίου με μόνη εντός του χρήση την γεωργική εκπαίδευση που όρισε η Ιφιγένεια Συγγρού.

-Πως θα το πετύχουμε:

 • Αναδάσωση, φύλαξη και προστασία του δασοκτήματος.
 • Δάσωση των αποψιλωμένων περιοχών.
 • Κατεδάφιση των διάσπαρτων στο δασόκτημα ερειπίων.
 • Αναγέννηση της λίμνης του Δάσους Συγγρού.
 • Απαγόρευση τροχοφόρων, εγκαταστάσεων και χρήσεων εκτός σκοπού του Κληροδοτήματος.
 • Ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε -Ι.Γ.Ε.
 • Δημιουργία ολοκληρωμένου χώρου γεωργικής εκπαίδευσης (αίθουσες, εγκαταστάσεις, φυτώρια, θερμοκήπια, βιβλιοθήκη), μέσα σε ένα υπέροχο και καθαρό φυσικό περιβάλλον, τοπίο ιδιαίτερου φύσικού κάλλους.
 • Καλύτερη αξιοποίηση πολύτιμων κονδυλίων και αποφυγή άδικης σπατάλης τους.

statistics

 Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η προστασία του Δάσους Συγγρού και η διάσωσή του από οποιουδήποτε είδους «ανάπλασης» και «αξιοποίησης», που θα οδηγούσαν 950 στρέμματα φυσικού κάλλους και οξυγόνου σε τσιμέντο:   – Η Αθήνα σπάει αρνητικό ρεκόρ στο πράσινο (από τα 2,5 τ.μ./κάτοικο, έχουμε φτάσει αισίως στα 2, έναντι 9 που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).   – Η πόλη μας σπάει θετικά ρεκόρ στους μοντέρνους ρύπους (όζον και αιωρούμενα σωματίδια).   – Η Αθήνα χάνει 3.000 δέντρα κάθε χρόνο.

Από αγαθή συγκυρία (βλ. διαθήκη Συγγρού), το Δάσος Συγγρού είναι το τελευταίο εναπομείναν κομμάτι φυσικού Αττικού δάσους του λεκανοπεδίου. Η πόλη μας είναι γεμάτη κτίρια, χώρους εστίασης (καφετέριες κ.λ.π.), θέατρα, πολιτιστικά κέντρα. Μας λείπει το πράσινο και το καθαρό οξυγόνο. Είμαστε πολύ τυχεροί για την ύπαρξή του Δάσους Συγγρού και είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα αγαθά που μας προσφέρει.

-Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (2019-2022):

Πρόεδρος: Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου
Αντιπρόεδρος: Ντόρα Κωνσταντοπαίδου
Γραμματεύς: Καλλιόπη Μητρογώγου
Ταμίας: Ηρακλής Μιχαηλίδης
Μέλος: Μαριλένα Μπίκα