33 στρέμματα – όχι 7 – κάηκαν τελικώς στις 10 Ιουλίου.

Εθελοντές φίλοι του Δάσους Συγγρού μέτρησαν την περιοχή που κάηκε στην φωτιά της 10ης Ιουλίου με την βοήθεια τεχνολογίας GPS και την βρήκαν ίση προς τριάντα τρία στρέμματα. Το εμβαδόν αυτό απέχει πολύ από τα επτά στρέμματα τα οποία προβάλλει επισήμως από τα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, συνδικαλιστής δασολόγος, κ. Κ. Μπέσης.

Η φωτιά έχει κατακάψει ολόκληρη την ρεματιά στο κέντρο του ανατολικού τμήματος του Δάσους, έχοντας επεκταθεί νότια μέχρι την πρώτη μεγάλη διασταύρωση βορείως του αμπελιού. Η περιοχή αυτή είχε ξανακαεί το 1981 και είχε έκτοτε αναδασωθεί φυσικώς. Με το δεύτερο κάψιμο είναι αμφίβολο αν θα συνέλθει.

    Υπενθυμίζομε ότι την ημέρα της φωτιάς δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία οι θερινοί πυροφύλακες του δάσους, δεν είχε τελειώσει ο πυροπροστατευτικός καθαρισμός, δεν άνοιξαν οι πόρτες για να μπει η Πυροσβεστική (εξ ου και η ανάγκη κατεδάφισης του μανδροτοίχου), αλλά δεν λειτουργούσαν και πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί.

    Μεγάλες οι ευθύνες του Προέδρου του ΙΓΕ, συνδικαλιστού δασολόγου, κ. Κ. Μπέση. Aν και ο πρώτος παχυλώς αμειβόμενος Πρόεδρος του ΙΓΕ (60.000 Ευρώ ετησίως), ο κ. Μπέσης μόνον μία στοιχειώδη συντήρηση των δασικών δρόμων έχει να επιδείξει σε ολόκληρο το πρώτο έτος της θητείας του. Αντιθέτως, έχει δραματικά αμελήσει την πυροπροστασία με τα αποτελέσματα που είδαμε στις 10 Ιουλίου,προστατεύει συστηματικά από την κατεδάφιση το προσκοπικό αυθαίρετο του δάσους, αδιαφορεί πλήρως για τον ανεκμετάλλευτο υπόγειο υδατικό πλούτο του δάσους, αδιαφορεί πλήρως για τηνπροοδευτικώς κατεδαφιζόμενη μάνδρα και τους εξ αυτού του γεγονότος προκύπτοντες κινδύνους για δάσος και επισκέπτες, εξυπηρετεί κανάλια και λοιπούς τρίτους ενοικιάζοντας παρανόμως περιουσία του Κληροδοτήματος, ενώ, εντελώς αντιδεοντολογικά, προσπαθεί να εμφανίσει έργο οικειοποιούμενος πεπραγμένα προκατόχων του, όπως την εξασφάλιση κονδυλίων 8,5 εκ. Ευρώ για την αποκατάσταση της Βίλλας Συγγρού (έργο Τσιτουρίδη) και την αποκατάσταση του Αγ. Ανδρέα (έργο ιδιώτου συμφωνηθέν επίσης επί Τσιτουρίδη).

Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού έχουν ζητήσει την παραίτηση του κ. Κ. Μπέση.

Τονίζουν όμως και τις ευθύνες του αρμοδίου Υπουργού, κ. Ε. Μπασιάκου, ο οποίος, ανατρέποντας πλήρως την πολιτική του προκατόχου του, κ. Σ. Τσιτουρίδη, έθεσε ως πρώτη του προτεραιότητα, αντί της προστασίας και διασώσεως του Δάσους Συγγρού – τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, την μετατροπή του σε χώρο αναψυχής με εντελώς άσχετες προς το Κληροδότημα εγκαταστάσεις και χρήσεις.

Ό,που εφαρμόσθηκε, η πολιτική αυτή κατέστρεψε και εμπορευματοποίησε το περιβάλλον (βλ. τις παραλίες της Αττικής). Τα μέχρι σήμερα έργα και ημέρες του κ. Μπέση στο ΙΓΕ, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της φωτιάς-εμπρησμού της 10ης Ιουλίου, εκεί οδηγούν. Ζητείται να το καταλάβει, όπως οφείλει, και ο αρμόδιος υπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.