Τύπος της Κηφισιάς: Φόβοι για τσιμεντοποίηση του Δάσους Συγγρού

SONY DSC

Σάλο έχει προκαλέσει σε όλους τους κατοίκους των βορείων προαστίων η είδηση της πρόθεσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταργήσει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και να το συγχωνεύσει με το φορέα ιδιωτικού δικαίου «ΕΛΓΟ – Δήμητρα». Κι αυτό, βέβαια, γιατί το ΙΓΕ αποτελεί μέχρι σήμερα το θεματοφύλακα του δάσους Συγγρού και πολλοί φοβούνται ότι πίσω από αυτή την πρόθεση του υπουργείου κρύβονται σχέδια εκμετάλλευσης του δάσους, που αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου χιλίων στρεμμάτων.

Τα μέλη του σωματείου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που καταρτίζει η κυβέρνηση  και κάνουν λόγο ανοιχτά για προσπάθεια τσιμεντοποίησης μέρος του δάσους. Από την πλευρά του, το ΙΓΕ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι προσπάθειες κατάργησης του Ινστιτούτου, καθώς με βάση τη διαθήκη της διαθέτριας Ιφιγένειας Συγγρού, το κληροδότημα έχει δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο για συγκεκριμένο σκοπό.

«Στη διαθήκη της η διαθέτρια λέει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο πάψει να λειτουργεί η Γεωργική Εταιρεία, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα , δεν θέλω να πουληθεί η περιουσία μου και να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο και να παραμείνει για τον αυτό σκοπό. Με αποτέλεσμα ο φορέας Ιδιωτικού Δικαίου «ΕΛΓΟ – Δήμητρα» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ελληνικό δημόσιο», τονίζει ο Γιώργος Μπαλωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΙΓΕ, μιλώντας στον «Τύπο της Κηφισιάς».

Κρατούν μήνες τα σχέδια της κυβέρνησης

Η πρώτη κρούση προς το ΙΓΕ για μία πιθανή συγχώνευσή του ήρθε πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν και τους εστάλη ένα έγγραφο από το γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτροινικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη και το οποίο τους ρωτούσε αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση του ΙΓΕ με κάποιον άλλο οργανισμό ή φορέα. Η απάντηση που έδωσαν τότε ήταν αρνητική.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, επανήλθε με σχέδιο νόμου, που προετοιμάζεται από τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο προβλέπει την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και του Κοινιάρειου Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών Κορινθίας (ΚΙΕΚ) και η συγχώνευσή τους με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα».

Η συγχώνευση αυτή είναι μέρος του νόμου «περί κατάργησης, συγχώνευσης και αναδιάρθρωσης ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων». Μάλιστα, στο πρώτο άρθρο της προτεινόμενης τροποποίησης, το ΙΓΕ και το ΚΙΕΚ καταργούνται ως αυτοδύναμα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αντίστοιχα και όλες τους οι αρμοδιότητες, ο σκοπός και οι υπηρεσίες τους θα ασκούνται από τον Οργανισμό «Δήμητρα».

Στην τρίτη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης αναφέρεται ότι η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων φορέων περιέρχονται αυτοδίκαια στον Οργανισμό «Δήμητρα».

«Εμείς είμαστε διαχειριστές της περιουσίας, άρα εμείς δεν μπορούμε έτσι απλά ελαφρά την καρδία να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ότι διαμαρτυρόμαστε ή ότι πάμε ενάντια στο κράτος ή την πολιτεία, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα αυτά τα μέτρα για την προστασία του δάσους Συγγρού», σημειώνει ο Γιώργος Μπαλωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΙΓΕ.

Η πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» κα. Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, μιλώντας στον «Τύπο της Κηφισιάς», υποστηρίζει ότι «από το παρελθόν αυτό το κομμάτι τα χίλια στρέμματα που θεωρούνται από τα ακριβότερα οικόπεδα της Ελλάδας τα επιβουλευόντουσαν πάντοτε διάφοροι «επενδυτές» που θα θέλανε να δούνε αυτό το χώρο κάπως διαφορετικά. Αυτός εδώ ο χώρος όμως είναι ένα κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού , η οποία διέθεσε την περιουσια αυτή για να εκπαιδεύονται καλοί γεωργοί και κηπουροί, για κανέναν άλλο λόγο».

Το κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού

Με το θάνατό της το 1921 η Ιφιγένεια Συγγρού κληροδότησε με διαθήκη της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το Μέγαρο Συγγρού στη συμβολή της σημερινής Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα, αλλά και σημαντικά χρηματικά ποσά για σκοπούς κοινωφελών ιδρυμάτων. Η δωρεά του Κτήματος Συγγρού στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία (σήμερα Ι.Γ.Ε.) συνιστά την κορωνίδα της συνολικής προσφοράς της για την παιδική ηλικία και νεότητα.

Το 1921, με βάση τα οριζόμενα  στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού, το ομώνυμο Κτήμα κληροδοτήθηκε στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία, προκειμένου να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας, και κτηνοτροφίας με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών».

Πρώτος ιδιοκτήτης του Κτήματος φέρεται ο Βρετανός αρχαιολόγος Stin,, ο οποίος σκόπευε να πραγματοποιήσει σε αυτό ανασκαφές. Μετά το πέρας αυτών, ο Stin πώλησε το Κτήμα στον συμπατριώτη του – επίσης αρχαιολόγο- Will. Από τον τελευταίο το αγόρασε ο Ανδρέας Συγγρός πιθανότατα γύρω στο 1875, την ίδια δηλαδή περίοδο που παντρεύτηκε την Ιφιγένεια.

Το Κτήμα αποτελούσε ουσιαστικά τον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης του Α. Συγγρού, ενώ πλαισιωνόταν από σειρά εγκαταστάσεων και βοηθητικών κτιρίων (οικίες για τους εργάτες, στάβλοι, αμαξοστάσια, ελαιοτριβείο, αλευρόμυλος).

Οι σπουδαιότερες σωζόμενες από αυτές έως και σήμερα το βουστάσιο και ένας μικρός ναός. Αυτός ακριβώς ο ναός χαρακτηρίζεται από μία σημαντική ιδιαιτερότητα: Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα είναι ο μοναδικός ορθόδοξος γοτθικού ρυθμού ναός στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνεστος Τσίλλερ, μαθητή του Θεόφιλου Χάνσεν.

«Αντισυνταγματική η κατάργηση», λέει το ΙΓΕ

Στο υπόμνημα 14 σελίδων που έχει αποστείλει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζεται ότι στο σχέδιο Προσθήκης του σχεδίου νόμου του υπουργείου για την κατάργησή του ΙΓΕ εσφαλμένα αναφέρεται ότι το Ινστιτούτο συστήθηκε με το από 28.05.1901 Βασιλικό Διάταγμα, καθώς αυτό δεν αφορά το Ίδρυμα, ούτε καν το προγενέστερο του Ιδρύματος νομικό πρόσωπο.

Η διοίκηση του ΙΓΕ υποστηρίζει ότι το Ίδρυμα ιδρύθηκε στις 30.01.1921, με το θάνατο της Ιφιγένειας Συγγρού και εγκρίθηκε με τα Νομοθετικά Διατάγματα των ετών 1926 και 1927, αλλά και τον Ν. 3821/1929.

Για την κατάργησή του ΙΓΕ, μάλιστα, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «το Σύνταγμα και οι αναγκαστικού δικαίου ανωτέρω διατάξεις του Α.Ν. 2039/1939 και του Α.Κ. επιτάσσουν, το ίδρυμα Κοινωφελούς Σκοπού ΙΓΕ δεν μπορεί να καταργηθεί ούτε να συγχωνευτεί, ούτε είναι δυνατόν να μεταβληθεί η ιδρυτική του πράξη, ει μη μόνον κατ’ εξαίρεση καισύμφωνα με τις ανωτέρωειδικές διατάξεις, που εισάγουν περιοριστικά τους λόγους, τους όρους και τη διαδικασία για τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

«Θα πρέπει να μας πείσουν ότι όλη αυτή η συγχώνευση που προσπαθούν να πετύχουν κινείται σε νόμιμα πλαίσια, αν το κάνουν έχει καλώς, διαφορετικά για εμάς είναι μονόδρομος και θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη βούληση της διαθέτιδος. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει μία αντισυνταγματικότητα σε αυτή την συγχώνευση και περιμένουμε τώρα να ακούσουμε και την άλλη άποψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Μπαλωτής.

Ο φόβος για τα 250 στρέμματα αγροτικής γης

Η τεράστα περιουσία του ΙΓΕ, στην εποχή των ισχνών αγελάδων που βιώνει η χώρα, αποτελεί «φιλέτο» για όποιον θελήσει να την εκμεταλλευτεί. Μάλιστα, από τα περίπου 1.000 στρέμματα της έκτασης του δάσους Συγγρού, τα 250 που βρίσκονται στο νότιο μέρος του επί της λεωφόρου Κηφισιάς αποτελούν αγροτική έκτασης και άνετα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τσιμέντο.

«Το ΙΓΕ έχει μία τεράστια περιουσία και τα 250 στρέμματα αγροτικής έκτασης, περνώντας σε έναν οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου θα μπορούσαν μετά να έχουν την όποια αξιοποίηση κρίνουν αυτοί κατάλληλη», τονίζει η πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» κα. Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, που προσθέτει ότι «όταν ένας Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου περνά τόσο εύκολα και μετατρέπεται σε Ιδιωτικού Δικαίου είναι σαν να ξεπουλιέται η περιουσία του κράτους. Κάθε ένας που θα θέλει να κληροδοτήσει κάτι στο δημόσιο θα κάνει πίσω, βλέποντας ότι η επιθυμία του καταστρατηγείται».

«Σίγουρα μπορώ να κατανοήσω τις δυσκολίες της χώρας, αντιλαμβάνομαι ότι το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά δεν νομίζω ότι αν πουληθεί το κτήμα Συγγρού θα σωθεί η χώρα μας. Θεωρώ ότι όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα πρέπει να εκμεταλλεύονται το κτήμα Συγγρού», δήλωσε στον «Τύπο της Κηφισιάς» ο Γιώργος Μπαλωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΙΓΕ.

Συστράτευση όλων των φορέων για το δάσος Συγγρού

Η είδηση της πιθανής κατάργησης του ΙΓΕ έχει συσπειρώσει όλους τους φορείς, αλλά και τους κατοίκους των βορείων προαστίων που πολύ φοβούνται ότι κινδυνεύει να χαθεί ένας σπάνιας ομορφιάς χώρος πρασίνου.

Οι δήμοι Κηφισιάς και Αμαρουσίου έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΙΓΕ και την συγχώνευσή του με το «ΕΛΓΟ – Δήμητρα» θεωρώντας ότι το Ινστιτούτο θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομο όπως ορίζει η διαθήκη, καθώς εκτιμούν πως μία ενδεχόμενη συγχώνευση, το δάσος Συγγρού θα χάσει τον σκοπό του και αν το χάσει, θα κινδυνεύσει στη συνέχεια και η ίδια η ύπαρξή του.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας τους εξηγήσεις για την προωθούμενη κατάργηση του ΙΓΕ.

Η διοίκηση του Ινστιτούτου, πάντως, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προκειμένου να διαφυλάξει τον κοινωφελές χαρακτήρα του Ι.Γ.Ε, αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των σκοπών για τους οποίους συστάθηκε το Ίδρυμα.

Εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – Κηφισιά 5 Απριλίου 2013

One Comment on “Τύπος της Κηφισιάς: Φόβοι για τσιμεντοποίηση του Δάσους Συγγρού

  1. Pingback: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ | Eπιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.