Το δάσος του Αμαλιείου με τον χώρο των εκδηλώσεων του Δήμου – και τα σκουπίδια του – σε πρώτο πλάνο. Ολόκληρος ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστο πράσινο. Το εμπρόσθιο μέρος έγινε πάρκινγ και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Στο πίσω μέρος επιζεί ακόμα το Δάσος. Μέχρι πότε άραγε; Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο Θηλέων βρίσκεται απέναντι από το Δάσος Συγγρού, ανεβαίνοντας την Κηφισίας αριστερά, ανάμεσα στα γραφεία της Microsoft και της Motol Oil. Ιδρύθηκε το 1855 για την φροντίδα των παιδιών που είχαν τότε ορφανέψει από την επιδημία χολέρας που είχε πλήξει την Αθήνα. Πολύ αργότερα Πρόεδρός του διετέλεσε και η Ιφιγένεια Συγγρού, η οποία είχε επιδείξει ιδιαίτερη αγάπη, στοργή και προσωπική φροντίδα για τα παιδιά.

Ο χώρος του Αμαλιείου έχει μεγάλη φυσική ομορφιά. Έχει έκταση 51 στρεμμάτων και είναι αντιπροσωπευτικό Αττικό δάσος, φυσική συνέχεια του απέναντι Δάσους Συγγρού. Αποτελεί την μόνη πράσινη διακοπή του ολοσχερώς τσιμεντοποιημένου δυτικού προσώπου της Λ. Κηφισίας από τα Σίδερα Χαλανδρίου μέχρι και πέραν του κέντρου της Κηφισιάς.

Σήμερα στο Αμαλίειο στεγάζεται ορφανοτροφείο και οικοτροφείο θηλέων για φοιτήτριες από την επαρχία που σπουδάζουν στην Αθήνα και δεν διαθέτουν στέγη. Το κτίριο και το εκκλησάκι του Αμαλιείου έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ενώ εδώ και χρόνια ο μερικών δεκάδων στρεμμάτων δασικός του περίβολος έχει χαρακτηρισθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Ενδεχόμενη κατασκευή μεγάλου κτιρίου εντός του δάσους θα υποβαθμίσει το ίδιο το Αμαλίειο, θα στερήσει την περιοχή του Αμαρουσίου δυτικά της Κηφισίας από έναν πολύτιμο και εύκολα προσβάσιμο πνεύμονα και θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω την πολύπαθη λεωφόρο.

    Πώς το δάσος κατατρώγεται σιγά-σιγά από το τσιμέντο: Εν αρχή ήν η παιδική χαρά με τις τσιμεντένιες λιμνούλες της (στην δορυφορική φωτογραφία του Google φαίνεται καθαρά το τεχνητό γαλάζιο χρώμα). Ακολούθησε ο αποχαρακτηρισμός και η ανέγερση του κτιρίου της Microsoft. Κατόπιν ήρθε η διάνοιξη του δρόμου μεταξύ Αμαλιείου και Microsoft και τέλος η μετατροπή του νοτίου μέρους του Αμαλιείου σε… πάρκινγκ της Microsoft. Ήρθε μήπως τώρα η ώρα ΚΑΙ του υπολοίπου δάσους; Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει θετική προϊστορία ως υπέρμαχος του πρασίνου γενικώς και του πρασίνου της περιοχής του Αμαλιείου ειδικότερα. Πάμπολλα πεύκα έχουν κατά καιρούς κοπεί για να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πάρκινγκ, κυρίως για την Microsoft, στο νότιο τμήμα του Δάσους του Αμαλιείου. Το ίδιο το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Microsoft έχει κατασκευασθεί σε χώρο που είχε επίσης παλαιότερα χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστο πράσινο και κατόπιν απεχαρακτηρίσθη (Δήμαρχος Αμαρουσίου τότε ο Π. Τζανίκος). Τώρα με παρόμοια διαδικασία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομοφώνως να αποχαρακτηρίσει το μεγαλύτερο μέρος του εναπομένοντος δάσους (απόφαση 401/08 της 9ης Σεπτεμβρίου). Παρά τις κατά καιρούς φιλοδασικές δηλώσεις τους, ουδείς ανεξαιρέτως εκ των δημοτικών συμβούλων της πόλης, ετόλμησε να αντιταχθεί ενεργώς στην ως άνω απόφαση και να υποστηρίξει διά της ψήφου του το δάσος.

Δήμαρχος της πόλης είναι σήμερα ο ορθοπεδικός ιατρός κ. Γ. Πατούλης και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοχειρουργικής και Διευθυντής Παιδοχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, κ. Μ. Μαραγκάκης.

Ενστάσεις εναντίον της αποφάσεως 401/08 κατέθεσαν το Αμαλίειο, οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού, η Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου και ο Σύλλογος κατοίκων Πολυδρόσου. Ενστάσεις στον Δήμο και την Περιφέρεια κατέθεσε επίσης και ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης, επί κεφαλής της δημοτικής παρατάξεως “Για ένα νέο Μαρούσι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.