Ιανουάριος – Φεβρουάριος: μετά τη Γενική Συνέλευση της 10ης Φεβρουαρίου 2013, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία εξελέγησαν, καταρτίσθηκαν σε σώμα μετά από μυστική ψηφοφορία, ως εξής:

  1. Πρόεδρος:       Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου
  2. Αντιπρόεδρος: Ραφτόπουλος Παναγιώτης
  3. Γραμματεύς:    Καλλιόπη Μητρογώγου
  4. Ταμίας:            Ηρακλής Μιχαηλίδης
  5. Μέλος:             Ολυμπία Τσιάτσου

Αναπληρωματικό μέλος: Ντόρα Κωνσταντοπαίδου

Ενημέρωση του νέου ΔΣ για τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σύλλογός, λεπτομερής απολογισμός και αξιολόγηση των τοποθετήσεων και των προτάσεων των μελών της Γεν. Συνέλευσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013. – Αναφορά στην τιμητική διάκριση Local Heroes που απέσπασε ο σύλλογός μας από το Πρακτορείο Καλών ειδήσεων (www.goodnews.gr) –

Ως σημαντικότερο θέμα, κρίθηκε η πιθανή επικείμενη συγχώνευση του ΙΓΕ(ΝΠΔΔ) με το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ(ΝΠΙΔ) Αποφασίστηκε η συνεχής παρακολούθηση και επαγρύπνηση. – Η πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ για τα μεγάλα προβλήματα των σκουπιδιών, που προέρχονται από την Λαϊκή Αγορά της Άνδρου, των ομβρίων υδάτων της Κηφισιάς, και της δημιουργίας των πολλών μονοπατιών μέσα στο δάσος. – Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με τη διεύθυνση του ΙΓΕ αποφασίστηκε να γίνεται σε συχνή βάση προκειμένου η βοήθεια που θα προσφέρουμε τον δύσκολο αυτόν καιρό να είναι ουσιαστικότερη από κάθε άλλη περίοδο. – Από το ΙΓΕ ζητήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τη Σχολη Καλών Τεχνών για να φιλοτεχνηθεί ο κορμός της κομμένης βελανιδιάς. Λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας και των οικονομικών συνθηκών το θέμα δεν τελεσφόρησε. – Ομιλία  της προέδρου σε 50 μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αμαρουσίου με θέμα το Δάσος Συγγρού. Ζητήθηκε από τους μαθητές να προτείνουν τρόπους και να συμβάλλουν στην προστασία του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ορισθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τα παιδιά την Ημέρα του Περιβάλλοντος με θέμα: «Λιγότερα μονοπάτια, περισσότερο δάσος».

Μάρτιος – Απρίλιος: η πιθανή συγχώνευση ΙΓΕ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει σημάνει συναγερμό στο σύλλογό μας, ο οποίος προσπαθεί να κινητοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση ενημερώνοντας ΜΜΕ, δημάρχους Κηφισιάς και Αμαρουσίου και βουλευτές διαφόρων παρατάξεων οι οποίοι και καταθέτουν ερώτηση και στη Βουλή. – Στις 17/4  ο σύλλογός μας πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης όλων των συλλόγων Κηφισιάς και Αμαρουσίου, στη Βίλλα Συγγρού, παρουσία εκπροσώπου και νομικού συμβούλου του ΙΓΕ  για το θέμα της συγχώνευσης – Σημαντική απήχηση είχε η καμπάνια που οργανώσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς, για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα για τα περιττώματα των σκύλων.  Μοιράστηκαν πάνω από 1.000 βαρελάκια με σακουλάκια, στους κατόχους σκύλων και έγινε και η σχετική ενημέρωση. Στις 10/4 με πρωτοβουλία του 5ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, το Δάσος Συγγρού γέμισε με τις φωνές 380 μαθητών. Ευαισθητοποίησαν τους περαστικούς με ευρηματικά συνθήματα, φυλλάδια και ζωγραφιές, βοήθησαν στον καθαρισμό του Δάσους, εστίασαν την προσοχή τους στο πρόβλημα των υπερβολικών μονοπατιών. Όλα τα παραπάνω με την υποστήριξη του Ι.Γ.Ε, της “Εθελοντικής Πρωτοβουλίας” και του συλλόγου “Φίλοι του Δάσους Συγγρού”. – 21/4 ο Σύλλογος συμμετείχε στον καθαρισμό του πάρκινγκ του ΙΓΕ απέναντι από το Δάσος Συγγρού, που οργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου ‘Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ’. – Νέο απόκτημα για το Σύλλογο, το φορτηγό-υδροφόρα για πότισμα και πυροφύλαξη, το οποίο παραλάβαμε από γνωστό επιχειρηματία.

Μάιος – Ιούνιος: 13/5  ο Σύλλογος  συμμετείχε στην ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου για την διάσωση των φοινικόδεντρων. – 14/5 ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Π. Ραφτόπουλος παρουσίασε στο Μουσείο Δροσίνη τον ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό, την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά μνημεία του δασοκτήματος. – 19/5  πραγματοποιήθηκε στην Έπαυλη Συγγρού επίσημος εορτασμός,  με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου μας,. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Μελισσοκομίας. – Αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη Γεωργική Βιβλιοθήκη. Έλαβαν μέρος ο πρόεδρος και ο διευθυντής του ΙΓΕ,  το ΔΣ του συλλόγου μας, ο πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μ. Τζεκάκης και η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής κα Αλεξάνδρα Καρπέτα. Διερευνήθηκε η περίπτωση να υποστηριχθεί το έργο αναδιοργάνωσης της Βιβλιοθήκης από το Σύλλογο μας με τη συλλογή ενός ποσού που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό, καθώς η παντελής απουσία πιστώσεων για τη Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα βασικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Ως αφετηρία της όλης προσπάθειας προτάθηκε η – μέσω του Συλλόγου – συγκέντρωση ενός ποσού της τάξεως των 3.300 €. Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο του συλλόγου μας είναι πρόθυμοι να το υποστηρίξουν η κα Α. Καρπέτα και ο κος Τζεκάκης. – Σε συνεννόηση με το ΙΓΕ οργανώνεται η εθελοντική ομάδα μας για την καλοκαιρινή πυροπροστασία. Γίνονται ασκήσεις εκπαίδευσης για τον χειρισμό της υδροφόρας που μετατρέπεται σε μικρό πυροσβεστικό για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ιούλιος – Αύγουστος: περιπολία στο δάσος με την υδροφόρα μας, όλο το διάστημα των δύο μηνών τις απογευματινές ώρες – όχι μόνο τις μέρες του υψηλού κινδύνου. Το πρωί καθημερινά για μία ώρα πεζή με το διακριτικό γιλέκο μας κάνει μέλος του ΔΣ μας και δίνει έπειτα αναφορά. Ο λόγος που κρίνεται απαραίτητος να φοράμε τα αναγνωριστικά γιλέκα μας είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε διαφόρων ειδών υπηρεσίες αλλά και ενημέρωση στους επισκέπτες του δάσους που απευθύνονται σε μας.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος: Το ΔΣ επικεντρώθηκε στο μεγάλο έργο της οργάνωσης των εργασιών και της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων που αφορούν στην Γεωργική Βιβλιοθήκη.

Συζητήθηκε η πρόταση των LIONS για τη δενδροφύτευση 50 δένδρων, κυρίως κερασιών, αμυγδαλιών. Το ΙΓΕ έκανε την αντιπρόταση να συμμετέχουν στην διαμόρφωση εκτάσεως 4,5 στρεμμάτων. Οι συζητήσεις αν και προχώρησαν, τελικά δεν τελεσφόρησαν.

Στην μνήμη του αγαπημένου μας μέλους Νίκης Μαχαίρα, που έφυγε από κοντά μας, πολύ νωρίς, υπερψηφίστηκε η πρόταση για την φύτευση ενός κυπαρισσιού μέσα στο Δάσος Συγγρού. – Παρουσιάστηκε, δείγμα από τους σελιδοδείκτες, που θα δοθούν ως δώρο στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείου, που θα συμμετέχουν στα Εκπαιδευτικά Περιβαλλοντικά Προγράμματα του ΙΓΕ. Οι σελιδοδείκτες είναι ζωγραφισμένοι από το μέλος μας Ιωάννα Σαπουνάκη, τη γνωστή μας ξεναγό που τόσα προσφέρει στο σύλλογό μας. Αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόταση του ΙΓΕ να συμμετέχουμε τις ημέρες που γίνονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και να κάνουμε και εμείς σύντομη ομιλία για το Δάσος και την προστασία του.

Νοέμβριος – Δεκέμβριος: Υποβολή αίτησης χορηγίας προς το Ίδρυμα Νιάρχου υπέρ της Γεωργικής Βιβλιοθήκης. Αναμένουμε απάντηση. – Ο Σύλλογός μας συναντήθηκε με τον Διευθυντή και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΙΓΕ και με επιχειρήματα τους εξέφρασε τον τεράστιο κίνδυνο που εγκυμονεί για το ΙΓΕ το να αρχίσουν να επιτρέπου σε γνωστές Φαρμακευτικές Εταιρίες, να χρησιμοποιούν τα Δάσος, για να διαφημίζουν εμμέσως πλην σαφώς τα προϊόντα τους.

-Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Έκθεση των εντυπωσιακών ευρημάτων του ναυαγίου των Αντικυθήρων, προσφορά της διακεκριμένης ξεναγού και φίλης του Συλλόγου μας, κας Ιωάννας Σαπουνάκη. Παραβρέθηκαν περίπου 50 άτομα (τα έσοδα ενισχύουν το Ταμείο του Συλλόγου).

–Στα πλαίσια των συζητήσεων για ωραιότερη διαμόρφωση των χώρων της Έπαυλης Συγγρού, το ΙΓΕ εξέφρασε την επιθυμία να προστεθεί δίπλα στο πορτρέτο του Ανδρέα Συγγρού και ένα της μεγάλης ευεργέτιδος Ιφιγένειας Συγγρού. Το μέλος μας εξαιρετική πορτρετίστα Ντόρα Κωνσταντοπαίδου αποδέχθηκε με χαρά την παράκλησή μας και αφιλοκερδώς ανέλαβε να το φιλοτεχνήσει.

-8/12 το Δάσος μας απέκτησε 10 νέους πνεύμονες ζωής. 2 κυπαρίσσια και 8 έλατα θ’ αρχίσουν να ψηλώνουν ομορφαίνοντας και άλλο το υπέροχο τοπίο. Τα δένδρα αυτά “γεννήθηκαν” στο πιο αγαπημένο σημείο για τους “Φίλους του Δάσους Συγγρού”. Συνοδεύουν πλέον τον μεγάλο Ηλίανθο. Το σημείο της Νίκης μας. Την ταΐστρα και ποτίστρα των πουλιών που προσέφερε η Ομάδα Καλής Θέλησης Ηλίανθος στους Φίλους του Δάσους Συγγρού. Πρόθεση μας είναι όλος αυτός ο χώρος να διαμορφωθεί με τη δική μας συνεισφορά σε εργασία φύτευσης όσο και σε οικονομική υποστήριξη.

Καθ’ όλο το έτος γίνεται μεγάλη προσπάθεια διαδικτυακής πληροφόρησης μέσω των social media, όπως προστάζει η εποχή. Με αυτόν τον τρόπο κάθε μας δραστηριότητα γίνεται ευρύτερα γνωστή – προσπαθώντας να ευαισθητοποιηθεί το κοινό. Η σελίδα μας στο Facebook κοντεύει ήδη τα 1.000 μέλη!

Άννα Μαρία Κάλφα

2 Comments on “ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.