Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 10:30 πμ ο σύλλογος “Φίλοι του Δάσους Συγγρού”, πραγματοποίησε εκδήλωση για τον εορτασμό 10 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. 10 χρόνων εθελοντικής δράσης, έμπρακτης αγάπης και σεβασμού για το περιβάλλον.

Με την παρουσία τους τίμησαν τους ανθρώπους του συλλόγου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Λεωνίδας Καζακόπουλος, ο Διευθυντής του ΙΓΕ κ. Γιώργος Μπαλωτής, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Καρλαύτης, και Λευτέρης Μαγιάκης, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι, εθελοντές και συμπαραστάτες τους συλλόγου.
Η πρόεδρος των “Φίλων του Δάσους Συγγρού” κα Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, αφού υποδέχθηκε εγκάρδια τους παρευρισκομένους, μίλησε εν συντομία για το έργο των 10 αυτών χρόνων, το όραμα και τους σκοπούς του συλλόγου αλλά και τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται μέχρι σήμερα σε συνεργασία με συλλόγους, ιδιώτες και φορείς.
Είπε συγκεκριμένα:
«Ο Σύλλογός μας, βλέποντας ότι κατά καιρούς οι διάφορες διοικήσεις του Ινστιτούτου ή η Πολιτεία δεν ήταν τόσο πρόθυμες να υπακούσουν στους όρους του Κληροδοτήματος απεφάσισε να δραστηριοποιηθεί με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου το Δάσος Συγγρού να παραμείνει μία όαση οξυγόνου, γαλήνης και φυσικής απόλαυσης για τον ταλαιπωρημένο κάτοικο του λεκανοπεδίου, ένα πολύτιμο δείγμα αυθεντικού αττικού τοπίου, ένα κόσμημα για τα προάστιά μας με μόνες εντός του εγκαταστάσεις τα εκπαιδευτικά κτίσματα του ΙΓΕ, τα σχολεία και μία πρότυπη γεωργική βιβλιοθήκη για όλη την Ελλάδα.
Πάνω από όλα δίνουμε αγώνες που μας έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των συμπολιτών μας γιατί είναι αγαθοί, μακριά από πολιτικές και όποιες κομματικές σκοπιμότητες, αγώνες που αποσκοπούν – αποκλειστικά και μόνο- στο καλό του δάσους και του Κληροδοτήματος.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;
• Το περίφημο master plan που προέβλεπε από φωτισμούς με λέϊζερ μέχρι και περιμετρικό τραινάκι αναψυχής!
• Αγώνες για το Κτήμα Καρέλλα για να μη γίνει θεματικό πάρκο
• Αγώνες για την απαγόρευση εισόδου των τροχοφόρων
• Αγώνες για την απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων άσχετους με τους όρους
του Κληροδοτήματος
• Αγώνες για τον αποκλεισμό κάθε τεχνητής εγκατάστασης αναψυχής
• Αγώνες για την πυροπροστασία και τη φύλαξη του Δάσους
• Και τελευταία αγώνες Κατά της Συγχώνευσης ΙΓΕ με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Για όλους αυτούς τους αγώνες μας που έγιναν με καθαρή καρδιά και ανιδιοτέλεια, σημαντικό είναι ότι τιμηθήκαμε από αυτούς που πολλές φορές ήρθαμε σε αντιπαλότητα.
Δεχθήκαμε τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά μας και από την τωρινή διοίκηση του Κληροδοτήματος και από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη και από το Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκη.»
Στη συνέχεια ευχαρίστησε και τους δύο Δημάρχους, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της βοήθειάς τους και της πολύτιμης συνεισφοράς στην προστασία του Κληροδοτήματος. Τόνισε ιδιαίτερα την αλλαγή στη συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας άλλον έναν άγρυπνο προστάτη του Δάσους. Επαίνεσε την αθόρυβη – πλην καθοριστική – συμβολή του κ. Χιωτάκη σε όλες τις δύσκολες στιγμές.
Αναφέρθηκε στη μέριμνα της σημερινής Διοίκησης για την προστασία του Δάσους ευχαριστώντας την που από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με τις διοικήσεις του παρελθόντος, διαχειρίστηκε το Δάσος Συγγρού από άλλη οπτική και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία του (όπως η εξαίρεση των πολιτιστικών εκδηλώσεων), αλλά και για τη γενικότερη συμβολή του στην προσπάθεια για την πυροπροστασία του.
Η κα Θεοδωρακοπούλου ευχαρίστησε ακόμη τους δημοτικούς συμβούλους Αμαρουσίου και Κηφισιάς που συνεργάζονται για το καλό του Δάσους πέρα από κάθε παραταξιακή αντιπαράθεση, τους συλλόγους με τους οποίους μοιράζονται κοινούς αγώνες, τον τύπο Αμαρουσίου και Κηφισιάς, την τέως πρόεδρο κα Αμαρυλλίδα Δεληγιάννη καθώς και όλα τα διοικητικά συμβούλια που έχουν περάσει, το τωρινό διοικητικό συμβούλιο και τέλος όλα τα μέλη του συλλόγου, συμπαραστάτες και εμψυχωτές της 10χρονης πορείας.
Το λόγο πήρε ο κ. δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε:
«Η προστασία του Δάσους Συγγρού αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία ο δασικός χαρακτήρας του Δάσους Συγγρού, καθώς αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Είμαστε ενάντια σε κάθε πιθανό εγχείρημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υφιστάμενη κατάσταση.»
Συνεχάρη το σύλλογο και ιδιαιτέρως την πρόεδρό του. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να μετονομάσει σε Δάσος την έκταση του Κτήματος Συγγρού, σε μια προσπάθεια να περιφρουρηθεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική και παράλληλα έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη του Δήμου προς τις προσπάθειες συλλόγων και φορέων που έχουν αποστολή την περιφρούρηση του περιβάλλοντος και του πρασίνου στο Μαρούσι αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Στον ίδιο τόνο κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Κηφισιάς κ. Ν.Χιωτάκη, ο οποίος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των ανθρώπων του συλλόγου, επισημαίνοντας πως πάντοτε θα μεριμνά για την προστασία του Δάσους, έχοντας άλλωστε σχέσεις βαθιές που τον ενώνουν με το Κληροδότημα.

Τις ομιλίες έκλεισε ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος κ. Λ. Καζακόπουλος, επιβεβαιώνοντας και εκείνος την άριστη συνεργασία με το σύλλογο και αναγνωρίζοντας το έργο των “Φίλων του Δάσους Συγγρού”.
Στην συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση στην Έπαυλη και ξενάγηση στις αίθουσές της και στο μουσείο μελισσοκομίας από τον κ. Ραφτόπουλο (αρχιτέκτονα και αντιπρόεδρο των “Φίλων του Δάσους Συγγρού”) και τον κ. Μπαλωτή (Διευθυντή του ΙΓΕ).

Τις ομιλίες μπορείτε να τις ακούσετε πατώντας

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R91Z57Cpge4#! (Δήμαρχος Αμαρουσίου)

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ybSpiNNaEJg (πρόεδρος Φίλων Δάσους Συγγρού)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j7XoS0heiwc Πρόεδρος ΙΓΕ

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VEiIm-fR02I Ξενάγηση Γ. Μπαλωτής

  Άννα Μαρία Κάλφα.

 

 

 

One Comment on “Ο Εορτασμός των 10 χρόνων του συλλόγου Φίλοι του Δάσους Συγγρού.

  1. Η Αμαρυσία με ημερομηνία Σάββατο 25 Μαίου 2013 δημοσίευσε το παρακάτω σχόλιο

    Διατηρείται το καλό κλίμα

    Στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών βρίσκονται οι σχέσεις του Δήμου Αμαρουσίου με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», όπως διαφάνηκε τόσο από την παρουσία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Συλλόγου (στη φωτό μαζί με τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη), όσο και από τα λεχθέντα από τον ίδιο και από την πρόεδρο Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου. Όπως όλα δείχνουν, το κλίμα καχυποψίας που βρέθηκε στα «ντουζένια» του επί διοικήσεων Τζανίκου και ενδεχομένως, με λιγότερη ένταση, και τα πρώτα χρόνια της διοίκησης Πατούλη, αποτελεί παρελθόν. Κι αυτό μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί, καθώς το δάσος Συγγρού πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κοινής πλεύσης, τόσο ως προς τον χαρακτήρα του, όσο και ως προς την πυροπροστασία του.

    Ως εκ τούτου, το μόνο «ερωτηματικό» που παραμένει είναι το επίπεδο των σχέσεων με το ΙΓΕ, ειδικά από τη στιγμή που, ένεκα… Κατερίνας Μπατζελή, δεν μετέχει εκπρόσωπος του Δήμου στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου, ενώ υπάρχει και η διένεξη των δύο πλευρών για τον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται πίσω από το παλαιό δημαρχείο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.