Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών: Μία ιστορία 110 χρόνων !

Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), καθώς και 90 χρόνων από το θάνατο της Ιφιγένειας Α. Συγγρού, δωρήτριας του Κτήματος Συγγρού, διοργανώθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο: «Ελληνική Γεωργική Εταιρεία – Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών 110 Χρόνια».

Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Συγγρού υπό την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητή κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, των δημάρχων Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης κ.κ. Γιώργου Πατούλη και Δημήτρη Φωκιανού. Από την εκδήλωση δεν έλειψαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων αλλά και πολίτες εθελοντές που στηρίζουν το έργο του Ινστιτούτου. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίστηκε η καθοριστική, ανιδιοτελής συμβολή των Φίλων του Δάσους Συγγρού, οι οποίοι τιμήθηκαν με σχετική πλακέτα στο πρόσωπο της προέδρου του συλλόγου, κ. Χρυσάνθης Θεοδωρακοπούλου.

Τις αναμνηστικές πλακέτες και τους επαίνους απένειμαν οι κ. Καζακόπουλος Λεωνίδας, διδάκτωρ γεωπόνος, Πρόεδρος του ΙΓΕ, η κα. Οικονόμου Γαρυφαλλιά, διδάκτωρ γεωπόνος, Αντιπρόεδρος του ΙΓΕ, ο κ. Φιλιππούσης Αντώνιος, διδάκτωρ γεωπόνος, μέλος του ΙΓΕ και ο κ. Ζαννής Ευάγγελος, ΠΕ Πληροφορικής, επίσης μέλος του ΙΓΕ.
Στην ομιλία του προέδρου του ΙΓΕ συμπυκνώνεται εύστοχα το έργο των 110 αυτών χρόνων, καθώς και αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της αρωγής όλων στην εύρυθμη λειτουργία του Ινστιτούτου και του Κτήματος Συγγρού γενικότερα.

Το κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού, βασισμένο στο όραμα του συζύγου της και Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού για την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών, καθιστά το Κτήμα Συγγρού πυρήνα πολιτισμικής ανάπτυξης. Αυτός ο πνεύμονας πρασίνου και πνεύματος, από το 1921 γίνεται αφορμή γόνιμης εκπαιδευτικής δραστηριότητας και αγωγός μαθητείας για την κατάρτιση νέων γεωργών, κτηνοτρόφων και γεωργοτεχνιτών.

Παρά την ανακοπή των θετικών εξελίξεων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα λόγω σημαντικών ιστορικών γεγονότων, στο έργο του ΙΓΕ παρατηρείται σταθερά ανοδική τροχιά, τονίζει ο κ. Καζακόπουλος. Το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Συγγρού συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, στηριγμένο στην αφοσίωση των γεωπόνων δασκάλων του.

Με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τέως Ε.Ο.Κ.), το Ινστιτούτο μετεξελίσσεται και προτείνει ένα νέο εκσυγχρονιστικό μοντέλο γεωργίας. Προστίθενται σεμινάρια με βιολογικό και οικολογικό προσανατολισμό. Φιλοξενούνται στο Δάσος πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς και δρώμενα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης. Με τη νέα χιλιετία στο ΙΓΕ καταγράφεται άνοδος, τόσο στον αριθμό των εκπαιδευόμενων όσο και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αξιοσημείωτα είναι τη περίοδο αυτή τα σεμινάρια μελισσοκομίας, ανθοκομίας και ανθοδετικής. Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεκπεραιώνει την αποκατάσταση του Πύργου Συγγρού ως διατηρητέου κτιρίου. Την τελευταία διετία παρά την οικονομική κρίση που διανύει η χώρα, το Ινστιτούτο κατόρθωσε να αυξήσει τα σεμινάρια χρονικά αλλά και θεματικά.

Αφήνοντας όμως για λίγο στην άκρη το εκπαιδευτικό έργο του ΙΓΕ, γίνεται σαφές πως η λειτουργία του στο Δάσος Συγγρού είναι καθοριστική για την ανακούφιση των κατοίκων της πυκνοδομημένης Αθήνας. Όπως εύγλωττα εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΓΕ: «Κάθε προσπάθεια ανάδειξης του κτήματος συνιστά ένα περιβαλλοντικό έργο ουσιαστικής σημασίας για την πρωτεύουσα».
«Οι πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ανοίξουμε δρόμο, είναι ολότελα διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος, ωστόσο λαός χωρίς μνήμη είναι πατρίδα χωρίς μέλλον».

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στη Gallery

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.