Η Πυροπροστασία χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας

Πολύ ενδιαφέρον τον άρθρο του Θάνου Σταθόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία στις 2 Ιουνίου 2012. Το παραθέτουμε αυτούσιο.

Στις… κάλπες και ο Σπαπ

 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, στέλνει επιστολή προς τους «αρμόδιους», ζητώντας να επισπευστεί η εκταμίευση των κονδυλίων για την πυροπροστασία του Πεντελικού για τη φετινή αντυπυρική περίοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Ο δήμαρχος Πεντέλης (και πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΠ) Δημήτρης Στεργίου στέλνει κι αυτός επιστολές στους «αρμόδιους», καταγγέλλοντας την κρατική μηχανή για πλήρη προεκλογική παραλυσία, που αφήνει στο… έλεος του Θεού την αντιπυρική προστασία του Πεντελικού.

Ο υπεύθυνος Αστικού Πρασίνου & Περιαστικών Δασών του Δήμου Κηφισιάς, Βασίλης Σιδέρης,  προειδοποιεί ότι το τμήμα που εποπτεύει δουλεύει(;) με 60%(!) λιγότερο προσωπικό κι αν δεν προσληφθούν άμεσα υπάλληλοι, τότε «αλίμονο στα δάση μας».

Οι παραπάνω αναφορές δεν συνιστούν παρά ομολογία της πλήρους ανικανότητας των θεσμικών φορέων να υπερασπιστούν το πράσινο στην Ελλάδα, που κάθε καλοκαίρι παραδίδεται βορά στις ορέξεις των όποιων ασυνείδητων ή εμπρηστών. Το κράτος, το οποίο οσονούπω ξεκινά καινούργια φοροεπιδρομή εναντίον των πολιτών, για να γεμίσει τα μονίμως άδεια ταμεία του, δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία όταν είναι να εκπληρώσει τις εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις του. Την ίδια στιγμή, η Αυτοδιοίκηση στέκεται ανήμπορη να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανατρέψουν αυτή την επικίνδυνα τελματώδη κατάσταση, που επικρατεί στις περιφέρεις και τους δήμους της χώρας.

Κι όμως, η Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να αντιδράσει δυναμικότερα στην εγκατάλειψη των τοπικών κοινωνιών από το  κράτος. Το έκανε ήδη, μέσω των δημοτικών αρχών και αρκετών δημοτικών παρατάξεων (κυρίως από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς) στο θέμα του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, των εργαζομένων, της ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Πραγματοποίησε συγκεντρώσεις, έκανε αποκλεισμούς, διοργάνωσε διανομές προϊόντων κ.ο.τ. Στο θέμα της προστασίας του πράσινου, γιατί χάθηκαν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες; Για τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις μόνο ό,τι έχει να κάνει άμεσα με την τσέπη των δημοτών τους αξίζει να τύχει δυναμικής αντίδρασης;

Και για να γίνουμε πιο πρακτικοί. Αυτή τη στιγμή το Πεντελικό, ένας από τους ελάχιστους πράσινους πνεύμονες που έχουν απομείνει στην περιοχή μας, ουσιαστικά παραμένει απροστάτευτο σε ό,τι αφορά σε πιθανούς κινδύνους από πυρκαγιές, ενώ είναι νωπές οι μνήμες από την πύρινη τραγωδία του Αυγούστου του 2009. Τα κονδύλια δεν έχουν έρθει, το προσωπικό δεν φτάνει, οι αντιπυρικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι κ.λπ. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί το μοιραίο, θα βγούμε όλοι, δημοτικές αρχές, φορείς, σύλλογοι και πολίτες και θα κλαίμε πάνω από τα αποκαΐδια. Και στη συνέχεια, ο ΣΠΑΠ θα μας καλέσει να πάμε κάποιες Κυριακές για ν’ αναδασώσουμε τα νέα καμένα…

Ίσως, αντί για όλα αυτά, να μπορούσε ο Σύνδεσμος να δράσει δυναμικά εκ των προτέρων, προκειμένου αφ’ ενός να πιέσει το κράτος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και αφ’ ετέρου να περιορίσει μέσω εθελοντών -όσο το δυνατόν- τις πιθανότητες να δούμε το Πεντελικό και πάλι στις φλόγες.

Και εξηγούμαστε: Στο πρώτο σκέλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός θόρυβος γύρω από το θέμα, ώστε οι «αρμόδιοι» και το σύνολο των πολιτών να ενημερωθούν για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη πόρων για την αντιπυρική προστασία. Θα μπορούσε ο ΣΠΑΠ, σε συνεργασία με τους Δήμους-μέλη του, να κινητοποιήσει τις δημοτικές παρατάξεις των επιμέρους Δημοτικών Συμβουλίων και τους τοπικούς συλλόγους φορείς, ώστε με έντυπο υλικό να ενημερώσουν όλους τους πολίτες για το ζήτημα.

Μάλιστα, συμβολικά, θα μπορούσε να μοιραστεί το σχετικό ενημερωτικό υλικό στα εκλογικά τμήματα των Δήμων-μελών του ΣΠΑΠ, την Κυριακή των εκλογών. Και γιατί όχι, να κλείσουν συμβολικά για λίγες ώρες κάποια από αυτά, προκειμένου να δοθεί στην κινητοποίηση ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Μην ξεχνάμε ότι εκείνη τη μέρα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) έχουν τις κεραίες τους ορθάνοιχτες και το σύνολο των συνεργείων τους στους δρόμους. Στην προσέλκυση του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος χρήσιμη θα μπορούσε να είναι η συμβολή του προέδρου του ΣΠΑΠ, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει «περάσματα» στα κεντρικά ΜΜΕ.

Από εκεί και πέρα, κι αφού το μήνυμα έχει φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, να γίνει δεύτερη μεγάλη καμπάνια, αυτή τη φορά για την προσέλκυση εθελοντών, οι οποίοι θα συμβάλλουν, με όποιον τρόπο κρίνει καταλληλότερο ο ΣΠΑΠ, στην αντιπυρική προστασία του Πεντελικού. Γιατί μπορεί ο μέσος πολίτης να είναι παραζαλισμένος από τα βάναυσα οικονομικά μέτρα που τον πλήττουν, μπορεί αναγκαστικά να κλείνεται στον εαυτό του και στο σπίτι του, αλλά έχει αποδείξει ότι σε μαζικά καλέσματα για τη στήριξη των συνανθρώπων του ή την προστασία του περιβάλλοντος, δίνει πάντα δυναμικό παρόν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να δώσει το σύνθημα και να εμπνεύσει τους πολίτες και τότε, ίσως να εκπλαγεί και ο ίδιος από την ανταπόκριση που θα έχει.

Θα τολμήσει ο ΣΠΑΠ να κάνει το πρώτο βήμα;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.