Τέσσερις εστίες στο βόρειο τμήμα του ανατολικού πυκνού δάσους σε μέρες με βορηά, σε περιοχές πυκνής βλάστησης, συχνά στο βάθος ρεματιάς. Άλλες τρεις στον άξονα που συνδέει την Λ. Κηφισίας με το καμμένο κι αυτό, Κτήμα Καρέλλα. 

 

 

 

Με εξαίρεση το 2004, όταν, ως φαίνεται, σημειώθηκε εμπρηστική εκεχειρία, κάθε καλοκαίρι στο Δάσος Συγγρού ξεσπούν φωτιές: επτά συνολικώς φωτιές σε τέσσερα καλοκαίρια, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν μικροσυμβάντα που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε απροσεξία. Η γνωμάτευση της Πυροσβεστικής είναι ίδια κι απαράλλαχτη για όλες: εμπρησμός.

Δύο είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των εμπρηστών: Το ήδη καμμένο το 1981, έκτοτε αναγεννημένο και πυκνό ανατολικό τμήμα του Δάσους, και ο άξονας Κηφισίας – Κτήμα Καρέλλα. Σημειώνεται ότι και το ίδιο το Κτήμα Καρέλλα έχει σε μεγάλο μέρος του καεί σε εμπρησμό του 2003.

Οι εμπρησμοί του νέου δάσους έχουν όλοι εκδηλωθεί σε μέρες με έντονο βορηά. Οι εστίες επιλέγονται προσεκτικά: Κοντά στο βόρειο όριο, σε πυκνά μέρη του δάσους, συχνά στο βάθος ρεματιών, απ’ όπου η φωτιά επεκτείνεται ευκολότερα.

Χαρακτηριστικός ο καταστρεπτικότερος όλων περυσινός εμπρησμός της 10ης Ιουλίου 2006, με εστία σχεδόν δίπλα στον βόρειο μανδρότοιχο στο βάθος ρεματιάς. Με τον βορηά να λυσσομανά επεκτάθηκε προς νότον σε χρόνο ρεκόρ και κατέκαυσε 33 στρέμματα.

Φέτος, κάτι ανάλογο συνέβη δυτικότερα. Στις 27 Ιουνίου, την ημέρα που άρχιζε η φωτιά της Πάρνηθας, ξέσπασε φωτιά σε σημείο με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά: πυκνή βλάστηση, κοντά σε κοίλωμα του εδάφους και πολύ κοντά στο βόρειο όριο του Δάσους. Ευτυχώς η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή και κατασβέσθηκε. Αν αυτό δεν επετυγχάνετο, θα είχε καεί άλλη μία λωρίδα δάσους δυτικά αυτής που κάηκε πέρυσι.

Οι φωτιές κατά μήκος του άξονα Κηφισίας – Καρέλλα ενθυμίζουν τα σχέδια «αξιοποίησης» του Κτήματος Καρέλλα, τα οποία απαιτούν εύκολη δίοδο στο κτήμα αυτό από την Λ. Κηφισίας. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον μερικές χρονικές συμπτώσεις: Το Κτήμα Καρέλλα κάηκε πέντε μέρες μετά την έκδοση δικαστικής αποφάσεως που ανέστελλε διαγωνισμό για την κατασκευή εκεί θεματικού πάρκου 1.000.000 επισκεπτών ετησίως. Ένα μήνα μετά εκδηλώθηκε φωτιά στο Δάσος Συγγρού, πάνω στον άξονα Κηφισίας – Καρέλλα. Δύο χρόνια αργότερα, την βραδυά που καιγόταν η Πεντέλη, εκδηλώθηκε νέα φωτιά μερικά μέτρα μακρύτερα από την πρώτη.

Ερωταποκρίσεις:

Ε.: Γιατί να θέλει κανείς να κάψει το ανατολικό κομμάτι του Δάσους Συγγρού, που είναι ούτως ή άλλως αναδασωτέο;

Α.: Μία δυνατή απάντηση είναι ότι με τις φωτιές ο κόσμος θορυβείται και αποδέχεται πιο εύκολα το δίλημμα «φωτιά ή αξιοποίηση». Μία άλλη απάντηση είναι ότι η καταστροφή του φυσικού δάσους και της άγριας χλωρίδας και πανίδας διευκολύνει την δημιουργία πάρκου στη θέση του δάσους, και την εν συνεχεία μετεξέλιξή του σε πάρκο – επιχείρηση μαζικής αναψυχής (βλ. και σχέδια περί θεματικού πάρκου στο διπλανό Κτήμα Καρέλλα).

Ε.: Εξακολουθούν ακόμα να υφίστανται σχέδια για θεματικό πάρκο στο Κτήμα Καρέλλα;

Α.: Δεν έχουν ποτέ επισήμως ακυρωθεί. Πρόσφατα μάλιστα, ο πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Π. Τζανίκος, εδήλωσε ότι το Κτήμα Καρέλλα πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη ιδέα του Αμαρουσίου με οδηγό το Mall. 

Ε.: Σε τι θα χρησίμευε ένας δρόμος από την Κηφισίας προς το Κτήμα Καρέλλα;

Α.: Η μελέτη για την κατασκευή θεματικού πάρκου στο Κτήμα Καρέλλα θεωρεί ως μειονέκτημα του κτήματος αυτού την πρόσβαση εκεί μέσω μικρών οδών περιοχών κατοικίας. Ενδεχόμενη απ’ ευθείας πρόσβαση στο Κτήμα, αποφεύγουσα τους δρόμους αυτούς, προφανώς το αναβαθμίζει ως χώρο εμπορικής δραστηριότητος.

Ε.: Γιατί δεν έχουν ποτέ μπεί φωτιές στα δενδροπερίβολα του Δάσους;

Α.: Μία δυνατή απάντηση είναι ότι οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες αγροτικές, άρα, οικοδομούνται.

Ε.: Τελικά, πώς μπορούμε να προστατεύσομε το Δάσος Συγγρού;

Α.: Πέραν των αυτονοήτων πυροπροστατευτικών μέτρων και της συστηματικής φύλαξης, πρέπει να επιβληθεί σαφώς και αμετακλήτως από το αρμόδιο Υπ. Γεωργίας η χρήση του Δάσους Συγγρού αποκλειστικώς και μόνον για γεωργική εκπαίδευση, όπως ώρισε η Ιφ. Συγγρού. Τίποτε άλλο. Παράλληλα πρέπει το δάσος να αναδασώνεται, να εμπλουτίζεται μέ δέντρα, χώμα, νερό, να συντηρείται και να φροντίζεται συστηματικά. Μία τέτοια πολιτική, σταθερή και αμετακίνητη μέσα στον χρόνο, είναι βέβαιον ότι θα αποθαρρύνει τελικώς και τους εμπρηστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.