Ευνοϊκή για το Δάσος αναβολή συζητήσεως

Γιατί να αποχαρακτηρισθεί από δασικός ο περίβολος του Αγ. Ανδρέα; Μήπως ετοιμάζονται εκεί ασύμβατες με το δάσος χρήσεις; (η φωτογραφία από το anavryta.org)

 

 

 

 

 

Κρίσιμη συζήτηση ενστάσεων επί του δασικού ή μη χαρακτήρα 300 περίπου στρεμμάτων του Δάσους Συγγρού ανεβλήθη κατόπιν σχετικού αιτήματος φιλοδασικών φορέων υποστηριζομένων – για πρώτη φορά ενεργώς – και από εκπροσώπους των Δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς.

Στην συζήτηση που είχε ορισθεί για την 21η Δεκεμβρίου, κυριολεκτικά παραμονές Χριστουγέννων και με προφορική ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής, παρέστησαν εκπρόσωποι των Φίλων του Δάσους Συγγρού, φορέων και δήμων της περιοχής. Τον Δήμο Κηφισιάς εξεπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος δικηγόρος, κ. Γ. Θωμάκος, ενώ την νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή Αμαρουσίου ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, καθηγητής ιατρός, κ. Μ. Μαραγκάκης. Παρέστησαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου κ. Ε. Γαρδέλης, εκπρόσωποι της Παρέμβασης Πολιτών Αμαρουσίου, των δημοτικών κινήσεων “Κόντρα στον Καιρό” και “Για ένα νέο Μαρούσι”. Το ΙΓΕ εξεπροσώπησε ο Πρόεδρός του, δασολόγος συνδικαλιστής κ. Κ. Μπέσης.

Η υπόθεση – τελευταία του χρόνου – θα εσυζητείτο με βάση τον γνωστό “δασοκτόνο” νόμο του 2003. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, και εν όψει αποφάσεως του Σ.τ.Ε. περι της ισχύος ή μη του ως άνω νόμου, η υπόθεση του Δάσους Συγγρού έχει πολλές πιθανότητες να συζητηθεί με βάση τον προηγούμενο και φιλικότερο προς το δάσος Ν. 998/79. Τυχόν συζήτησή της κινδύνευε να καταλήξει στον χαρακτηρισμό του 1/3 περίπου του Δάσους Συγγρού ως αγροτικής εκτάσεως, δηλαδή, οικοδομήσιμης.

Είναι η πρώτη φορά που φορείς και πολιτικοί από ποικίλους πολιτικούς χώρους της πόλης του Αμαρουσίου, αλλά και από την Κηφισιά συνεργάζονται υπέρ του δάσους. Είναι επίσης η πρώτη φορά πουδήμαρχοι των δύο δήμων που έχουν άμεση σχέση με το Δάσος Συγγρού, δηλαδή, του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, παρεμβαίνουν στο πλευρό των κατοίκων για να αποτρέψουν μια δυσμενή για το δάσος νομική εξέλιξη. Είναι ένας καλός οιωνός για το νέο έτος. Είθε η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί και να φέρει τα καλά για το Δάσος αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε.

Το αμπέλι απέναντι από το Κτήμα Καρέλλα. Στο βάθος αποψιλωμένη περιοχή χρήζουσα αναδασώσεως. Ως αναδασωτέα η περιοχή προστατεύεται από το τσιμέντο. Ως αγροτική, ποιος θα την προστατεύσει από την “αξιοποίηση”;

 

 

 

 

 

Τι έχει αποφασίσει το Δασαρχείο: 
Να κηρυχθούν 271 στρέμματα του Δάσους Συγγρού αγροτικά, άρα, οικοδομήσιμα.Τι ζητούν οι φορείς: 
Να σωθεί το δάσος από τον ως άνω χαρακτηρισμό.

Τι ζητεί το ΙΓΕ: 
Να αποχαρακτηρισθούν άλλα 20 περίπου στρέμματα (ο περίβολος του Αγ. Ανδρέα, το αμπέλι, ο περίβολος του προσκοπικού αυθαιρέτου, κ.ά.).

Τι θα έπρεπε να κάνει το ΙΓΕ: 
Να αποσύρει το ως άνω αίτημά του, να προβεί σε εκτεταμένες αναδασώσεις και να συνταχθεί με τους κατοίκους στην προσπάθεια νομικής διασφαλίσεως του δασικού χαρακτήρα του Δασοκτήματος Συγγρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.