Εθελοντικός καθαρισμός του Δάσους Συγγρού αποδίδει περί τα τρία φορτηγά σκουπίδια

 

 

 

 

 

Άπειρα χαρτιά, μπουκάλια, κύπελλα, τενεκεδάκια, συσκευασίες ταχυφαγείου, εφημερίδες, πλαστικές σακούλες και πώματα. Αλλά και δεκάδες (ναι, δεκάδες!) θρανία και καρέκλες από τα σχολεία των Αναβρύτων, υπολείμματα κατασκευών (σωλήνες, λαμαρίνες, κουτιά χρωμάτων, ξύλα, συρματοπλέγματα, μπάζα, κομμάτια Ελλενίτ και φελιζόλ, ένα βαρέλι!), μπαταρία και λάστιχα αυτοκινήτων, γυναικείες τσάντες, στρώματα, ντουλάπια, κινητά τηλέφωνα, χαρτοκιβώτια, πλαστικές συσκευασίες, ακόμη και… γκαζάκια! Επιμελώς κρυμμένα στις λόχμες και τις γωνιές για να μήν φαίνονται. Με εξαίρεση την μόνιμη μινι-χωματερή στα σύνορα του Δάσους με την οδό Χ. Τρικούπη της Κηφισιάς (όπου και η λαϊκή της περιοχής) την οποίαν ουδείς ενδιαφέρεται να κρύψει ή να εμποδίσει.Ήταν η συγκομιδή του φθινοπωρινού καθαρισμού του Δάσους Συγγρού που πραγματοποιήθηκε στις 18-19/10 από σαράντα περίπου εθελοντές (ανάμεσά τους από μία Αμερικανίδα, Γερμανίδα και… Κινέζα!) που αφιέρωσαν ένα ή δύο πρωϊνά του πολύτιμου Σαββατοκύριακού τους καθαρίζοντας τις ακαθαρσίες άλλων. Τους αξίζει θερμή ευχαριστία. Σακούλες σκουπιδιών προσέφεραν οι Δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς, καθώς και οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού. Το Ι.Γ.Ε. προσέφερε φορτηγάκι για την μεταφορά των απορριμάτων στην είσοδο του δάσους, απ’ όπου θα αποκομισθούν από τον Δήμο Αμαρουσίου.Συνελέγησαν περί τα τρία φορτηγά σκουπίδια, κυρίως από κεί όπου συχνάζουν μαθητές και επισκέπτες: πρωτίστως τα σχολεία, το θέατρο, τα γήπεδα, την μεσαία πύλη / πάρκινγκ επί της Κηφισίας και το… πυροφυλάκειο, όπου παρεπιδημούν ολόκληρο το καλοκαίρι οι… φύλακες(!) του δάσους. Ακόμη και την μίνι-χωματερή από την πλευρά της Κηφισιάς, άνθρωποι την δημιουργούν: ασυνείδητοι που επωφελούμενοι από την έλλειψη περιφράξεως στο συγκεκριμένο σημείο ξεφορτώνουν τα σκουπίδια τους στο δάσος!Συμπέρασμα: Για να είμαστε άξιοι ενός δάσους θα πρέπει να μάθομε να το σεβόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει κάδους σκουπιδιών κάτω από τα δένδρα – τέτοιοι είχαν τοποθετηθεί και στο παρελθόν και βανδαλίστηκαν από τους ασυνείδητους. Ούτε σημαίνει θέατρο μέσα στο δάσος – είδαμε τι σκουπίδι δημιούργησαν οι λίγες παραστάσεις που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου… Σημαίνει άνοδο του μέσου πολιτιστικού επιπέδου όλων μας, αρχής γενομένης από τους εντός του δάσους φοιτούντες μαθητές. Εάν όλοι μαζί συνειδητά προστατεύσομε το δάσος, εάν πιέσομε τους καθηγητές να διδάξουν επί τέλους στους μαθητές τους την χρήση των κάδων απορριμάτων(!), εάν επιβάλλομε στους ασυνείδητους περαστικούς και γείτονες που το χρησιμοποιούν ως χωματερή να σεβασθούν τα προφανή, τότε έχομε μίαν ελπίδα να διασώσουμε τον τελευταίο μας πνεύμονα από εμάς τους ίδιους. Αλλως ας αποφασίσουμε ότι προοδευτικά θα χαθεί κι αυτός και θα διολισθίσουμε ακόμη περισσότερο προς το τριτοκοσμικό μοντέλλο πόλης που τόσο φαίνεται να μάς γοητεύει.
Ο εθελοντικός καθαρισμός του Δάσους Συγγρού λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη με παρόμοια κάθε φορά αποτελέσματα. Δύο μόλις ημέρες μετά από τον καθαρισμό, σκουπίδια άρχισαν να εμφανίζονται στον χώρο των σχολείων (σχεδόν δίπλα και γύρω από τους δημοτικούς κάδους απορριμάτων) και στην χωματερή της Κηφισιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.