Δυσκολεύει υπέρμετρα ο δανεισμός του Δήμου Αμαρουσίου

Στις 16 Δεκεμβρίου 2008 η εταιρεία Moody’s ανεκοίνωσε ότι απέσυρε ολοσχερώς κάθε αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αμαρουσίου. Έτσι ο Δήμος δεν βαρύνεται σήμερα απλώς με δείκτη πιστοληπτικής ικανότητος Βα1 (δηλ., επιπέδου junk bond) όπως ήταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δεν διαθέτει καθόλου αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πρακτικώς να δανεισθεί από εμπορικές τράπεζες.

Η Moody’s προέβη στην κίνηση αυτήν λόγω διακοπής κάθε πληροφορήσεως εκ μέρους του Δήμου. Πράγματι, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Δήμος υποβαθμίσθηκε από το επίπεδο Baa3 στο Ba1, παρέμενε ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί αναδιάρθωση του τεραστίου δημοτικού χρέους. Είχαν ήδη τότε επισημανθεί οι κίνδυνοι λόγω των συνεχών καθυστερήσεων, της διεθνούς πιστωτικής κρίσεως, αλλά και των προβληματικών οικονομικών της πόλης. Γιά τούτο η Moody’s είχε τότε δηλώσει ότι ανέμενε να δει αν το σχέδιο αναχρηματοδότησης θα ολοκληρωνόταν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ώστε αναλόγως να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της.

Η απόσυρση της αξιολόγησης δείχνει ότι οι κίνδυνοι ήσαν αληθινοί και ο Δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξ ου και η απροθυμία του να παράσχει στοιχεία. Η τεράστια πλέον δυσκολία του Δήμου να δανεισθεί, μεταξύ άλλων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εξόφληση του δανείου των 26,5 εκ. προς την Εθνική Τράπεζα με κίνδυνο να περιέλθει το Κτήμα Καρέλλα στην Τράπεζα αυτήν και να κτισθεί. Επίσης σε κίνδυνο τίθενται πλέον όλες οι αιτούμενες για λόγους πρασίνου απαλλοτριώσεις ελευθέρων χώρων στην πόλη, καθώς και η προστασία των υπαρχόντων ελευθέρων χώρων από εμπορική “αξιοποίηση” τρίτων με αντάλλαγμα μικροεισροές στα προβληματικά ταμεία του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.