Διατηρητέο μνημείο η Βίλλα Συγγρού

Ένα πάγιο αίτημα των Φίλων του Δάσους Συγγρού επί τέλους ικανοποιείται! Με το ΦΕΚ 781 της 29ης Ιουνίου 2006, η Έπαυλις Συγγρού, εντός του ομωνύμου δασοκτήματος, χαρακτηρίζεται, επί τέλους, διατηρητέο μνημείο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, το κτίριο, που κατασκευάσθηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική του έπαυλις στα τέλη του 19ου αι., έχει σχεδιασθεί από τον Τσίλλερ.

Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως διατηρητέου έγινε μετά από δύο αιτήσεις των Φίλων του Δάσους Συγγρού, η πρώτη τον Ιανουάριο του 2004 και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2005. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία, εν όψει της επικείμενης αποκαταστάσεώς του.

Διότι, ως γνωστόν, η αποκατάσταση της Επαύλεως Συγγρού έχει ενταχθεί, από τον Νοέμβριο του 2004, επί Υπουργού Γεωργίας Τσιτουρίδη, στο Γ’ ΚΠΣ. Είχαν ήδη από τότε εξασφαλισθεί 8,5 εκ. Ευρώ (6 περίπου ως κοινοτική συμμετοχή και 2,5 ως εθνική δημόσια δαπάνη) για την δημιουργία κέντρου επιμόρφωσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης, με χρήση σύγχρονης έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης και δημιουργία πρότυπης βιβλιοθήκης σε θέματα γεωργικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη για την πρώτη φάση των εργασιών. Αναμένεται η έγκριση της μελέτης της δευτέρας φάσεως του έργου, που περιλαμβάνει και την διαμόρφωση αρκετών στρεμμάτων περιβάλλοντος χώρου – ελπίζομε με σεβασμό του δασικού χαρακτήρα του όλου οικοσυστήματος Συγγρού και όχι με την αισθητική Ντίσνεϋλαντ που αγαπούν τόσο πολύ οι εκάστοτε κυβερνώντες μας. Ολόκληρη η μελέτη έχει προϋπολογισμό 850.000 Ευρ. και εκτελείται από το Γραφείο Μελετών Τ. Γαβρίλη.

Από το 2003 ήδη, οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού είχαν προτείνει την δημιουργία μιας πρότυπης γεωργικής βιβλιοθήκης στην Βίλλα Συγγρού κατά τα πρότυπα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα. Η πρόταση είχε βασισθεί στην βούληση της Ιφιγένειας Συγγρού, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου, και βεβαίως, στις ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές δράσεις του ΙΓΕ, στις οποίες μία βιβλιοθήκη θα λειτουργούσε συμπληρωματικά και ενισχυτικά.

Το Υπουργείο Γεωργίας προτίμησε ένα “κέντρο επιμόρφωσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης”, στο οποίον θα υπάρχει και μια κάποια βιβλιοθήκη σε ένα μικρό μέρος του κτιρίου. Ευκαιρίας δοθείσης, αυτόμελλοντικώς μπορεί να “μεταφρασθεί” σε οτιδήποτε. 

Είναι αναγκαία η εγρήγορση ώστε το ωραιότατο κτίριο, που θα προκύψει από την ανακαίνιση, να συντηρηθεί σωστά και να μην μεταπέσει σε ξένες προς το Κληροδότημα χρήσεις. Ειδικά αφού θα έχει επισκευασθεί όχι μόνον με κοινοτικά χρήματα, αλλά και με δικούς μας (2,5 εκ. Ευρ. εθνικούς) πόρους.

Χρειάζεται ακόμα εγρήγορση ώστε το δάσος και το κτίριο να φυλάσσονται σοβαρά. Διότι εάν η απόλυτη απουσία φύλαξης και προστασίας που επικρατεί σήμερα στο Δασόκτημα Συγγρού συνεχισθεί, είναι βέβαιον ότι μετά από λίγα χρονια η Βίλλα Συγγρού θα έχει και πάλι καταστραφεί.

Μία τελευταία παρατήρηση: Επειδή όλα τα παραπάνω χρειάζονται χρήματα, ας μην χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα για την εμπορευματοποίηση του Κληροδοτήματος. Ας επιβληθεί πρώτα χρηστή Διοίκηση με προστασία της περιουσίας του Κληροδοτήματος (έκταση 6 στρεμμάτων αξίας μερικών δις διεκδικείται αυτήν την στιγμή δικαστικώς από τον Δήμο Αμαρουσίου) και μείωση των εξόδων (βλ. τα 60.000 Ευρ. ετησίως του Προέδρου) και μετά βλέπομε αν αυτό που λείπει από το Δάσος Συγγρού είναι τα χρήματα. Μέχρι τότε κάθε σχετική κουβέντα θα είναι εκ του πονηρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.