Διαμαρτυρίες και φόβοι από τους διαχειριστές του κτήματος Συγγρού

Την έντονη διαφωνία του με την επιχειρούμενη κατάργηση και συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), που διαχειρίζεται το Αλσος Συγγρού, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Ζητά, δε, άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Τσαυτάρη κι ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κι όλων των πολιτικών κομμάτων.

ige Αιτία για την έντονη αναστάτωση είναι η διάταξη νομοσχεδίου, που συγχωνεύει το ΙΓΕ μαζί με το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκφράζονται ανοιχτά φόβοι από Φίλους του Άλσους Συγγρού ότι συμφέροντα θα βρουν ευκαιρία να το μετατρέψουν σε οικόπεδα-φιλέτα.

Το ΙΓΕ επικαλείται το υπόμνημα του νομικού του συμβούλου και ζητά να ληφθεί υπ’ όψιν η βούληση της δωρήτριας, Ιφιγένειας, συζύγου Ανδρέα Συγγρού, όπως ορίζεται στη διαθήκη της, το 1926.

Ζητά να παραμείνει ως έχει το νομικό καθεστώς του ινστιτούτου και το αυτοδιοίκητο, αφού, όπως επισημαίνεται, επιβαρύνει ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό και, κατά κανόνα, αυτοχρηματοδοτεί τις δράσεις του.

Το ΙΓΕ πραγματοποιεί σεμινάρια, «τρέχει» ερευνητικό πρόγραμμα, διαθέτει αγροτική βιβλιοθήκη, συλλογή με κάκτους, λειτουργεί θερμοκήπια για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ ετοιμάζει και μουσείο Μελισσοκομίας.

Το Αλσος Συγγρού, όπου εδρεύει το ΙΓΕ, είναι πνεύμονας πρασίνου, στα όρια Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων. Άνθρωποι που αντιτίθενται στη διάταξη, δίνουν έμφαση στα εξής βασικά ζητήματα:

1 Εργολαβικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν βάλει χρόνια τώρα στο στόχαστρο την ακίνητη περιουσία κι εκφράζονται επιφυλάξεις ότι αν μεταφερθεί στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο πλαίσιο της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, κινδυνεύει.

2 Εκπαιδευτικά συμφέροντα δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δραστηριότητες του ΙΓΕ, αφού με ελάχιστα χρηματικά ποσά επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, με 1.462 μαθητές, που παρακολουθούν εξάμηνα αγροτικά σεμινάρια ενώ από φέτος πραγματοποιεί δωρεάν μαθήματα και σε 50 ανέργους.

3 Τυχόν συγχώνευση αντιβαίνει ρητά και κατηγορηματικά στη βούληση της δωρήτριας Ιφιγένειας, συζύγου Ανδρέα Συγγρού, όπως εκφράζεται στη διαθήκη της, και θα μπορούσε ν’ αλλάξει μόνο με δικαστική απόφαση.

4 Το ΙΓΕ έχει διαφορετικό νομικό καθεστώς λειτουργίας από το Κονιάρειο, το οποίο προσομοιάζει με του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ως κληροδότημα, κι ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνει εκτός συγχώνευσης.

5 Ο Ελληνικός Γεωργικός Υπερ-Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» ήδη έχει προβλήματα, διότι νομικά κρέμεται στον αέρα. Είναι πολύ περιορισμένες οι συνέργειες μεταξύ των τεσσάρων οργανισμών που έχουν ήδη συγχωνευθεί στον «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ αποτέλεσμα της αποτυχημένης συγχώνευσης, ελέω τρόικας, είναι τα ήδη αποψιλωμένα, κυρίως από επιστημονικό προσωπικό, ινστιτούτα.

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

[email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.