Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα

     Το Allou Fun Park, το θεματικό πάρκο στου Ρέντη, όπως διαφημίζεται στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για εγκατάσταση μαζικής ψυχαγωγίας, ουδεμίαν σχέσιν έχουσα με τον αθλητισμό, πολιτισμό και εκπαίδευση για τα οποία απαλλοτριώθηκε το Κτήμα Καρέλλα. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

Δεκτά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έγιναν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Αμαρουσίου που κατέθεσαν την 20η Μαίου 2003 τα σωματεία «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», «Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς» και πολίτες – περίοικοι του λεγομένου Κτήματος Καρέλλα στο Μαρούσι, υπέρ των οποίων παρενέβησαν και ο Σύλλογος Αναβρύτων, η Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου και άλλοι ακόμη πολίτες.Οι ανωτέρω είχαν ζητήσει δικαστική προστασία έναντι της πρωτοβουλίας του Δήμου Αμαρουσίου να εκμισθώσει 128 στρέμματα του Κτήματος Καρέλλα για 10 έως 50 χρόνια σε επενδυτή ο οποίος θα ανέπτυσσε εκεί και εν συνεχεία θα εκμεταλλευόταν θεματικό πάρκο δυναμικότητος 1.000.000 επισκεπτών ετησίως.

Το δικαστήριο εδέχθη ότι λόγω του διαγωνισμού αυτού επέρχεται ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων του Αμαρουσίου με την επιβολή δυσμενεστέρων από την άποψη της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος χρήσεων. Εδέχθη ακόμη ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση από την συνέχιση της διαδικασίας της προκηρύξεως και την επικείμενη υπογραφή περαιτέρω συμβάσεως ανάθεσης και εκτέλεσης του σχεδιαζομένου έργου.

Η απόφαση επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος: Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Επικαλείται επίσης το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα: Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, θεωρεί δε το περιβάλλον ως ένα από τα αγαθά που απαρτίζουν την προσωπικότητα του ατόμου.

Δεχόμενο την αίτηση και τις πρόσθετες παρεμβάσεις το δικαστήριο διατάσσει τον Δήμο Αμαρουσίου να απέχει από κάθε ενέργεια συνέχισης της διαδικασίας του διαγωνισμού υπό τόν όρο ασκήσεως από τους αιτούντες σχετικής αγωγής εντός προθεσμίας 3 μηνών από της δημοσιεύσεως της παρούσης. Καταδικάζει δε τον Δήμο και στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων των αιτούντων.Το 128 στρεμμάτων Κτήμα Καρέλλα ευρίσκεται ανατολικά του Δάσους Συγγρού με τον οποίον και συνορεύει. Παλαιότερα σχέδια του Δήμου Αμαρουσίου («μάστερ πλαν» του 2001) ενεφάνιζαν εκεί εγκαταστάσεις αναψυχής (leisure complex) σε συνέχεια προς ανάλογα προτεινόμενα τότε έργα για το Δάσος Συγγρού τα οποία είχαν επίσης ξεσηκώσει αντιδράσεις των κατοίκων. Απαλλοτριώθηκε αναγκαστικώς για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και γενικά κοινωνικών σκοπών του Δήμου.Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Αμαρουσίου για την μίσθωση του κτήματος και την ανάπτυξη εκεί θεματικού πάρκου προέβλεπε επένδυση ύψους 40-90 εκ. Ευρ. και εκτιμώμενο εισιτήριο εισόδου 20 Ευρ./άτομο, αποσκοπούσε δε σε ολοκήρωση της α’ φάσεως του έργου τον Ιούνιο 2004 και της β’ φάσεως το 2005.

Ως θεματικό πάρκο (theme park) ορίζεται σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster ένα πάρκο διασκέδασης του οποίου οι κατασκευές και η διαμόρφωση των χώρων βασίζονται σε ένα κεντρικό θέμα (an amusement park in which the structures and settings are based on a central theme). Τα θεματικά πάρκα υπάγονται στις εγκαταστάσεις διασκέδασης και τουρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.