Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στον Πύργο Συγγρού μαζί με την καθιερωμένη κοπή της πίτας διεξήχθη και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.

Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου εξελέγη πρόεδρος της γενικής συνέλευσης και στη σύντομη ομιλία της εξήρε το δωδεκαετές έργο του συλλόγου το οποίο δίκαια τον κατατάσσει μέσα στους πιο δραστήριους και σοβαρούς περιβαλλοντικούς συλλόγους των βορείων προαστίων. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρου των Φίλων του Δάσους Συγγρού κα Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου.

Η Πρόεδρος ξεκινώντας ανέλυσε τις ενότητες μέσα από τις οποίες ο σύλλογος εκπληρώνει τους περιβαλλοντικούς του στόχους και στη συνέχεια μίλησε για τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα το 2014. Πρώτο και κύριο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η πυρασφάλεια, σημαντική προτεραιότητα για τον σύλλογο ιδιαίτερα τους επικίνδυνους μήνες του καλοκαιριού. Τόνισε την ενεργή συμμετοχή των μελών του συλλόγου για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο όπως επίσης αναφέρθηκε και στην υδροφόρα  που διαθέτει ο σύλλογος κάνοντας το έργο του πολύ πιο αποτελεσματικό.

Έπειτα, έκανε λόγο για την συμμετοχή των Φίλων του Δάσους Συγγρού στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Γ.Ε, όπως επίσης και στην διαμόρφωση και φροντίδα του Βοτανικού κήπου στον Πύργο του Κληροδοτήματος, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 20 διαφορετικά ελληνικά αρωματικά φυτά και ο οποίος υποστηρίζει με επιτυχία τα προγράμματα του Ι.Γ.Ε.

Σημαντικές και οι  συναντήσεις εφέτος με πρόσωπα δημοσίου φορέα έχοντας ως στόχο την επίλυση θεμάτων που αφορούν στο κληροδότημα αλλά και στην προστασία και την ανάδειξή του.

Η Πρόεδρος ακόμα επισήμανε τη σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας των Φίλων του Δάσους Συγγρού τονίζοντας ότι είναι το Νο 1  σε προτίμηση site για το Δάσος Συγγρού.

Η κα Χρ. Θεοδωρακοπούλου επικεντρώθηκε κυρίως στην προσπάθεια του συλλόγου για την ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε-Ι.Γ.Ε. μία προσπάθεια που όπως ανέφερε έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013, ενώ τόνισε και την σπουδαία σημασία που έχει η ολοκλήρωση του έργου αυτού. Ακόμη,  έκανε λόγο για το κονδύλι των 100.000 που ενέταξε η Περιφέρεια στον προϋπολογισμό της προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση του έργου. «Οι προσπάθειες των “Φίλων του Δάσους Συγγρού” δεν σταματούν ποτέ ! Σε εποχές τόσο δύσκολες όσο η σημερινή, η στήριξη της περιφέρειας δίνει ανάσα ζωής στο Κληροδότημα, και σε μας κουράγιο να συνεχίσουμε το μεγαλόπνοο έργο που έχουμε αναλάβει : την ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης. Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργο Καραμέρο που θέλησε, έμπρακτα, να υποστηρίξει το Δασόκτημα Συγγρού αλλά και το τεράστιο σε σημασία έργο του Κληροδοτήματος».

Εν κατακλείδι, η κα Θεοδωρακοπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν με την εθελοντική τους προσφορά. Τα λόγια της συγκινητικά απέπνεαν ένα αίσθημα ελπίδας και προσμονής καλύτερων ημερών. «Η ενεργή συμμετοχή και συμπαράσταση όλων ήταν έκδηλη κι αυτό μας συγκίνησε και μας έδωσε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας τόσο για την προστασία του δάσους και του κληροδοτήματος όσο και για την ανασύσταση, της Ιστορικής για μας, Γεωργικής Βιβλιοθήκης. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!» Ανέφερε η Πρόεδρος ολοκληρώνοντας τον λόγο της.

Εκτός από τα μέλη του συλλόγου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γεώργιος Θωμάκος όπου επιβεβαίωσε το καλό κλίμα συνεργασίας με το Ι.Γ.Ε. και τόνισε ότι ο Δήμος Κηφισιάς θα προσφέρει την βοήθεια του όπου αυτή κριθεί απαραίτητη. Ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος καθαριότητας κ. Χρήστος Καλός όπου κι αυτός με την σειρά του επιβεβαίωσε την επίλυση των προβλημάτων καθαριότητας του Δάσους που αφορούν στο κομμάτι της Κηφισιάς .

Από την πλευρά του Αμαρουσίου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου κ. Λευτέρης Μαγιάκης εξέθεσε τον προβληματισμό και την στήριξή του στο γνωστό θέμα του παρκινγκ που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Κηφισίας και δικαιωματικά ανήκει στο Ι.Γ.Ε.. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου εξαιτίας του δαίμονος των e-mails! δεν παρευρέθηκε αλλά την επομένη μας διαβεβαίωσε ότι αν είχε λάβει την πρόσκλησή μας, ασφαλώς και θα ερχόταν.

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαν για πρώτη φορά την κ. Λίλα ντε Τσάβες , μία από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού πολιτισμού, διεθνολόγο στο Μουσείο Μπενάκη, Πρόεδρο και ιδρύτρια του Heritage and Museums και Γεν. Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων και Μουσείων.

Τέλος, φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Διευθυντής του Ι.Γ.Ε. κ. Γεώργιος Μπαλωτής. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του έργου που έχουν αναλάβει Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού τονίζοντας ότι «μέχρι πρότινος η ενασχόληση του συλλόγου ήταν κυρίως δενδροφυτεύσεις και καθαρισμοί, σημαντικό κομμάτι για το δάσος, αλλά η ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης είναι κάτι σπουδαιότερο τόσο για το κληροδότημα όσο και για τον πολιτισμό μας. Ένα έργο που θα αποτελέσει πηγή γνώσης για ερευνητές και σπουδαστές γεωργικών και γεωπονικών επιστημών». Με περηφάνια παρουσίασε την πρώτη έκθεση του βιβλιογραφικού καταλόγου της Γεωργικής Βιβλιοθήκης, ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε από την συνεργασία του Ι.Γ.Ε. και των Φίλων του Δάσους Συγγρού, μία καταγραφή για το μέχρι στιγμής έργο τους στην Γεωργική Βιβλιοθήκη. Σημαντική στιγμή για τους Φίλους του Δάσους Συγγρού η απονομή στην Πρόεδρο του Συλλόγου κα Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου του επίσημου DVD που είναι και το ακριβές αντίτυπο όλων των βιβλίων της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας που έχουν ψηφιοποιηθεί ως σήμερα. Ορίζοντας την και επισήμως θεματοφύλακα του έργου αυτού.

Μέρος της εκδήλωσης ήταν και η ξενάγηση στον Πύργο Συγγρού και συγκεκριμένα στο μοναδικό “εν Ελλάδι” Μουσείο Μελισσοκομίας και στην Γεωργική Βιβλιοθήκη. Μία φετινή καινοτομία αποτέλεσε και η έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη και φίλου του συλλόγου κ. Ανδρέα Θεολογίτη, με θέμα το Δάσος Συγγρού και η οποία μάγεψε κυριολεκτικά τους παρευρισκόμενους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.