Ανάπλαση Κέντρου Αμαρουσίου – Τελευταία Νέα

Η ανησυχία για τις εργασίες στο κέντρο του Αμαρουσίου είναι δεδομένη. Πολίτες και Σύλλογοι βρίσκονται σε εγρήγορση παρακολουθώντας με αγωνία τις κινήσεις των αρμόδιων.
Επίκεντρο η Πλατεία της Αγίας Λαύρας. Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που είχαν προηγηθεί (έντονη βροχόπτωση), ένα μεγάλο πεύκο έπεσε και άλλα κινδύνευσαν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία», πρωτοστατεί στην προσπάθεια να μη γίνει η ανάπλαση αιτία νέων περιβαλλοντικών καταστροφών. Με επιστολές στη Δ/ νση Δασών Ανατολικής Αττικής (Δασαρχείο Πεντέλης) και στον Περιφερειάρχη Αττικής Κύριο Ιωάννη Σγουρό, ανέδειξε τα “κενά” στη μελέτη και επέστησε την προσοχή τους σε ενδεχόμενους κινδύνους λόγω των εργασιών.

Ένα μέρος της επιστολής προς το Δασαρχείο:

«Όπως μας πληροφόρησαν στην Περιφέρεια, η μελέτη έχει σταλεί προς έγκριση στην Υπηρεσία σας.
Επειδή πιθανόν να μην υπάρχει αποτύπωση της πλατείας στην αρχική μορφή ,πριν αφαιρεθούν η βλάστηση, οι θάμνοι και η επίστρωση, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο σας, στέλνουμε Καταγραφή Δένδρων 26-01-2013 και Φωτογραφική αποτύπωση 17-1-2013.
H Πλατεία (πριν αρχίσουν οι εργασίες) δεν είχε υπερύψωση ούτε σκαλοπάτια. Μπορούσαν όλοι οι επισκέπτες και ΑμεΑ, με άνεση και ασφάλεια, να περπατήσουν μέσα στην πλατεία.

Ζητάμε για το σχέδιο της πλατείας που τροποποιείται :

Να μην δημιουργηθεί υπερύψωση και σκαλοπάτια
Να παραμείνουν οι επιφάνειες με χώμα στις θέσεις που υπήρχαν
Να ξαναδημιουργηθεί η βλάστηση και οι θάμνοι με τις ποικιλίες που υπήρχαν
(Δεν μπορεί η χωρίς έγκριση αφαίρεση τους να αποτελέσει αιτία για κατάργηση)
Η επίστρωση να γίνει με υλικά που ταιριάζουν στο Αττικό Τοπίο και αναδεικνύουν το δασικό χαρακτήρα
Ο εξοπλισμός να γίνει με υλικά απλά, που ταιριάζουν με το χώρο, και όχι με είδη πολυτελή , που είναι σίγουρο εξάλλου πως θα καταστραφούν.»

Ανάλογα είναι τα αιτήματα και προς τον Περιφερειάρχη Αττικής. Στο σχέδιο όμως της ανάπλασης περιλαμβάνεται και το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο ο Σύλλογος καταγγέλλει στο Δήμαρχο Αμαρουσίου, τον Αντιδήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Κασταλία» τονίζουν:

«Σε μια εποχή που, ως Έλληνες πολίτες, είμαστε από κάθε άποψη και από κάθε πλευρά “υπό διωγμόν”, σε μια εποχή που καλούμαστε, από τους Έλληνες και Ευρωπαίους διώκτες μας, να υποστούμε όλων των ειδών τα χαράτσια, η Δημοτική Αρχή της πόλης μας αποφάσισε να μας υποβάλει, με το ανάλγητο αυτό και άκαιρο εντελώς σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, σε έναν ακόμη διωγμό και σε ένα ακόμη χαράτσι.
Καταγγέλλουμε, ως αντίθετο προς το συμφέρον όλων των κατοίκων και εργαζόμενων της πόλης, ως βάρβαρο για τους κατοίκους του Κέντρου, ιδίως των δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας, και ως καθαρά εισπρακτικό, το μέτρο αυτό της ελεγχόμενης στάθμευσης, που εφαρμόζεται στο Κέντρο της πόλης του Αμαρουσίου και ζητάμε να αποσυρθεί το ταχύτερο.»

σταθμευση

Πολλοί ακόμα φορείς και σύλλογοι αντιτίθενται στο νέο μέτρο. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου εκπρόσωποί τους αλλά και κάτοικοι του Αμαρουσίου, συγκεντρώθηκαν στα Γραφεία της Ένωσης Κρητών και συζήτησαν για το σοβαρό πρόβλημα που τους δημιουργεί το εφαρμοζόμενο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Στο τέλος της συνάντησης συντάχθηκε ψήφισμα που παρουσιάστηκε την Τρίτη 23 Απριλίου, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ανακοίνωση κατά του νέου συστήματος εξέδωσαν επίσης από κοινού, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου και το Σωματείο Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Ο Δήμος Αμαρουσίου σπεύδει να καθησυχάσει τα πνεύματα. Το Δελτίο τύπου της Δευτέρας 22 Απριλίου αναφέρει:

«Ακούμε τη γνώμη των πολιτών. Για τους παραπάνω λόγους το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοσθεί στο Μαρούσι, αφού πρώτα αξιολογήσουμε τις θέσεις, προτάσεις και επισημάνσεις των κατοίκων, εμπόρων και εργαζομένων της πόλης μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά την ενημέρωση που έλαβαν ότι ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος.

Επιδιώκουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης φιλικό σε κατοίκους και επισκέπτες. Από τις αρχές του καλοκαιριού με νέους κανόνες, η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Μαρούσι.

• Χαμηλό κόμιστρο για τους επισκέπτες, προσαρμοσμένο στις νέες οικονομικές συνθήκες
• Περισσότερες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, στα όρια του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου
• Νέο ωράριο λειτουργίας του συστήματος, με βάση το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων
• Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για τη στάθμευση εμπόρων, επαγγελματιών και εργαζομένων.
• Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης φιλικό σε κατοίκους και επισκέπτες»

Το ζήτημα αυτό, σαφώς αφορά κάθε κάτοικο της πόλης μας. Αναμένουμε για νέες εξελίξεις πάνω στο θέμα, με την ελπίδα η συνέχεια να δοθεί πάνω σε θεμέλια σεβασμού προς το περιβάλλον και προς του κατοίκους του Αμαρουσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.