Άρχισαν τα μελτέμια, κλείνει το Δάσος

Για δεύτερη χρονιά φέτος μετά την περυσινή πρώτη και επιτυχημένη δοκιμή του μέτρου, το Δάσος Συγγρού κλείνει προληπτικώς για το κοινό τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητος πυρκαϊάς 4 ή 5. Στόχος του μέτρου είναι (α) ο καλύτερος έλεγχος του Δάσους τις επικίνδυνες για πυρκαϊά ημέρες και ώρες, και (β) σε περίπτωση πυρκαϊάς η επικέντρωση των πυροσβεστών στην κατάσβεσή της και όχι στην ανεύρεση και απομάκρυνση των επισκεπτών.Πέρυσι το Δάσος είχε κλείσει συνολικά 35 ημέρες στο διάστημα 20 Ιουνίου – 28 Αυγούστου. Φέτος ο καιρός ήταν καλύτερος και το συγκεκριμένο μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται έναν μήνα αργότερα.Προσβλέπομε στην ευσυνειδησία και συνεργασία όλων, πρωτίστως των επικεπτών του Δάσους και των αρμοδίων για την πυροπροστασία του, ώστε το μέτρο να αποδώσει και το Δάσος να προστατευθεί αποτελεσματικά.Προς πληρέστερη ενημέρωση του κοινού παραθέτομε εδώ μερικές συνήθεις ερωταποκρίσεις αναφερόμενες στο συγκεκριμένο μέτρο.

Ποιές ημέρες κλείνει το Δάσος; Τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητος πυρκαϊάς 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαϊάς εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία, καιρό προηγουμένων ημερών, κατάσταση εδάφους (καθαρό ή με πευκοβελόνες), κλπ. Στην περιοχή μας επικίνδυνες ημέρες είναι οι μέρες με πολύ μελτέμι, ζέστη και ξηρασία, τυπικά από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Άρα, όταν είμαστε στη μέση του καλοκαιρού και φυσά δυνατό μελτέμι, κατά πάσα πιθανότητα το Δάσος θα κλείσει.

Πώς μπορούμε να ξέρομε άν το Δάσος είναι ανοικτό ή κλειστό; Καθημερινά από τον ιστοχώρο της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://www.gscp.gr), τον ιστοχώρο των Φίλων του Δάσους Συγγρού (www.dasosygrou.gr), αλλά και τηλεφωνικώς από το φυλάκιο της πύλης, τηλ. 210-8017661.

Ποιές ώρες θα κλείνει το Δάσος Συγγρού; Κατ’ αρχήν από τις έξι το απόγευμα και μετά. Άν όμως τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, το Δάσος μπορεί να κλείσει και νωρίτερα, ίσως και ολόκληρη τη μέρα. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε μέρες με πολύ δυνατό μελτέμι, υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

Γιατί θεωρούνται επικίνδυνες ειδικά οι απογευματινές ώρες; Διότι μόλις αρχίσει να σκοτεινιάζει παύουν να σηκώνονται τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Αυτό το ξέρουν οι εμπρηστές και το εκμεταλλεύονται.

Γιατί θεωρούνται επικίνδυνοι οι επισκέπτες, ειδικά μάλιστα όταν αγαπούν το δάσος; Το θέμα δεν είναι η επικινδυνότης των επισκεπτών. Το θέμα είναι ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται ευκολότερα όταν το δάσος είναι άδειο. Όταν υπάρχουν επισκέπτες, η προτεραιότητα της Πυροσβεστικής είναι η αναζήτηση και απομάκρυνση των επισκεπτών και όχι η κατάσβεση της φωτιάς.

Δεν φυλάνε το δάσος οι επισκέπτες; Ένας επισκέπτης μπορεί μόνον να δει την φωτιά και να ειδοποιήσει – αυτό που ούτως ή άλλως κάνουν και οι φύλακες. Η κατάσβεση απαιτεί εκπαίδευση και ειδικό εξοπλισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και εκπαιδευμένοι δασοπυροσβέστες έχουν χάσει την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.

Τι κάνομε αν δούμε φωτιά; Ειδοποιούμε αμέσως το 199 ή την πύλη του Δάσους Συγγρού στο τηλέφωνο, 210-8017661 δίδοντας τις ακριβέστερες δυνατές πληροφορίες σχετικά με την θέση της φωτιάς. Κατόπιν απομακρυνόμεθα, ώστε να μην εμποδίζομε τους πυροσβέστες.

Ποιος είναι αρμόδιος για την πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού; Κατ’ αρχήν το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που το διαχειρίζεται. Το Ινστιτούτο διαθέτει μόνιμους και εκτάκτους φύλακες. Δυστυχώς φέτος είναι τέλος Ιουλίου και ακόμη δεν έχουν προσληφθεί οι έκτατοι θερινοί πυροφύλακες, με αποτέλεσμα το ΙΓΕ να λειτουργεί ελλειπώς.
Στην πυροφύλαξη μετέχει και ο ΣΠΑΠ (Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Πεντελικού), ο διαδημοτικός φορέας που πυροφυλάσσει ολόκληρο το Πεντελικό Όρος. Δικό του είναι το πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται μέσα στο Δάσος Συγγρού. Στα πλαίσια της εντάξεώς του στον ΣΠΑΠ ο Δήμος Αμαρουσίου έχει κατά κύριον λόγο αναλάβει να πυροφυλάσσει το Δάσος Συγγρού διαθέτοντας προσωπικό για την επάνδρωση του πυροσβεστικού του ΣΠΑΠ καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες.

Γιατί ενώ το δάσος είναι κλειστό ενίοτε βλέπομε εντός του επισκέπτες; Είναι οι ελάχιστοι ευτυχώς συμπολίτες μας που επιλέγουν να αγνοούν τους κανόνες. Είναι σημαντικό να τούς εξηγηθεί ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν βοηθά το Δάσος που και αυτοί οι ίδιοι χαίρονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.